Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. Aukje Nauta is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociaal- en organisatiepsychologische aspecten van prosociaal gedrag aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Foto: Jeroen Oerlemans

Mw. dr. Aukje Nauta (1967) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociaal- en organisatiepsychologische aspecten van prosociaal gedrag aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Van der Gaag Stichting.

Als bijzonder hoogleraar gaat Aukje Nauta zich richten op het vergroten, verspreiden en toepassen van kennis over prosociaal gedrag (gedrag waarmee individuen anderen een dienst bewijzen), vooral in de context van arbeidsorganisaties. Met haar onderzoek wil zij beschrijven en verklaren hoe en waarom mensen met hart voor de zaak werken en samenwerken. Daarbij komen onderzoeksvragen aan de orde als: welke rol spelen eigenbelang en oriëntatie op belangen van anderen ter verklaring van werkhouding en -gedrag? En wat betekent ‘met hart voor de zaak werken’, als die zaak geen helder afgebakende organisatie is, maar een los netwerk van relaties? Nauta gaat tevens onderzoeken hoe werknemers een arbeidsrelatie uitonderhandelen met hun leidinggevende, en hoe sociale partners op ondernemingsniveau randvoorwaarden kunnen scheppen waarbinnen arbeidsrelaties tegemoetkomen aan individuele wensen én organisatiebelangen. Ook de vraag onder welke condities employability, oftewel duurzame inzetbaarheid, een hoge prioriteit krijgt van zowel werkgevers als werknemers heeft een belangrijke plaats in het onderzoek. Nauta wil de resultaten van haar onderzoek niet alleen wetenschappelijk publiceren, maar ook toepassingen hiervan realiseren in haar functie als Senior HR Consultant bij Randstad HR Solutions, die zij sinds 2007 bekleedt.

Aukje Nauta promoveerde in 1996 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar conflicthantering in organisaties. Als postdoc en universitair docent bij de Faculteit Bedrijfskunde van de RUG publiceerde zij regelmatig in vak- en wetenschappelijke tijdschriften over onderzoek naar samenwerking, conflict en onderhandelen in organisaties. Vanaf 2000 combineerde zij haar wetenschappelijke werk met de functie van praktijkgericht onderzoeker en adviseur bij TNO Arbeid. Over haar toegepaste onderzoek publiceerde zij boeken als De dialoog als vroege poortwachter (Van Gorcum, 2004), De Mythe Doorbroken. Gezondheid en inzetbaarheid oudere werknemers (TNO, 2004), en Excelleren voor en door mensen. Theorie en praktijk voor optimaal HRM (Kluwer, 2003). Binnenkort verschijnt bij Van Gorcum haar boek Loven en bieden over werk. Naar dialoog en maatwerk in arbeidsrelaties, dat zij samen met onderzoekers van TNO schreef. Sinds 2007 combineert Nauta de bijzondere leerstoel aan de UvA met de functie van Senior HR Consultant bij Randstad HR Solutions.