Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A. Jolink is benoemd tot bijzonder hoogleraar History of Economic Thought aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Dhr. dr. A. Jolink (1962) is benoemd tot bijzonder hoogleraar History of Economic Thought aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting mr. N.G. Pierson Fonds. Jolink is de opvolger van prof. dr. Arnold Heertje, die in 2006 afscheid nam als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Economische Wetenschap.

Albert Jolink houdt zich in zijn onderzoek bezig met de geschiedenis van het economisch denken, in het bijzonder van de negentiende en twintigste eeuw. Hij richt zich hierbij op de bijdrage van Nederlandse economen aan de ontwikkeling van de economische wetenschap én de invloed op het maatschappelijke debat. Daarbij betrekt hij tevens de invloed van de internationale ontwikkelingen in de economische wetenschap op het economisch denken in Nederland. In het onderzoek van Jolink speelt de econoom Jan Tinbergen een belangrijke rol. Momenteel werkt Jolink aan een wetenschappelijke biografie over Tinbergen, waarin onderwerpen aan bod komen als de ontwikkeling van de econometrie, het operationaliseren van economisch en monetair beleid, en de evolutie van het Europese model.

Als bijzonder hoogleraar gaat Albert Jolink zich richten op het vergroten en verspreiden van kennis op het gebied van de geschiedenis van het economisch denken, in de context van de Nederlandse ontwikkelingen in de twintigste eeuw. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan het behouden van het Nederlands economisch erfgoed.

Jolink is sinds 1987 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), sinds 2001 als universitair hoofddocent Economie en Organisatie bij de RSM Erasmus University. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Economisch Statistische Berichten (ESB), bestuurslid van de European Association for Evolutionary Political Economy en bestuurssecretaris van de Stichting Wetenschappelijke Nalatenschap Jan Tinbergen. Jolink was oprichter van het Expertise Center for History of Management and Economics (CHIMES) en de Graduate School of Philosophy and Economics (EIPE) van de EUR. Verder werkte hij onder andere als gastonderzoeker aan Yale University en University of Notre Dame (VS), en als gasthoogleraar aan de École Normale Supérieure de Cachan in Parijs.