Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E.H.D. Bel is benoemd tot hoogleraar Longziekten aan de Faculteit der Geneeskunde.

Foto: Jeroen Oerlemans

Mw. dr. E.H.D. Bel (1956) is benoemd tot hoogleraar Longziekten aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Elisabeth Bel promoveerde in 1990 op Bronchiale hyperreactiviteit bij patiënten met astma en heeft zich sindsdien verder gespecialiseerd op het gebied van astma. Tegenwoordig betreft haar onderzoek de ernstige en moeilijk behandelbare vorm van astma, met name de fenotypering, pathofysiologische mechanismen, monitoring en therapeutische benadering van deze complexe aandoening. De vraagstellingen van haar onderzoek komen rechtstreeks voort uit de dagelijkse longartsenpraktijk, en bij het zoeken naar antwoorden maakt zij gebruik van zowel longfysiologische, histologische als moleculaire onderzoekstechnieken.

In het onderzoek van Bel speelt samenwerking met nationale en Europese longklinieken een belangrijke rol, onder andere in het kader van EU Kaderprogramma’s. Momenteel werkt zij met het Nederlands Ernstig Astma Research Netwerk aan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van moeilijk behandelbaar astma, en is zij bezig een onderzoeksprogramma samen te stellen voor astma die op volwassen of oudere leeftijd begint.

Als hoogleraar gaat Bel zich richten op het stimuleren van topreferente zorg (zorg waarvoor patiënten specifiek naar een academisch centrum worden verwezen) met daaraan gekoppeld translationeel wetenschappelijk onderzoek (onderzoek dat plaatsvindt terwijl de patiënt behandeld wordt in de kliniek). Samen met de stafleden van de afdeling Longziekten zal zij zich richten op chronische aandoeningen van de luchtwegen, interstitiële longaandoeningen en secundaire pulmonale hypertensie. Op het gebied van cystic fibrose en thoraxoncologie zal intensieve samenwerking met andere onderzoeksgroepen aangegaan worden. Daarnaast gaat Bel zich inzetten om de longartsenopleiding volgens Europese richtlijnen vorm te geven en internationale uitwisselingsprogramma’s in het curriculum in te bouwen.

Elisabeth Bel was tot voor kort verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, eerst als universitair docent, later als stafarts, universitair hoofddocent, hoofd van de polikliniek Longziekten en voorzitter Sectiehoofden Polikliniek Divisie Inwendige Geneeskunde. Zij volgde een fellowship bij de afdeling Allergologie van de University of Virginia en was oprichter van het Multidisciplinair Centrum voor Astma en Allergie in het LUMC. Sinds 2000 is zij lid van de redactieraad van de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, en sinds 2002 bestuurslid en lid van de wetenschapscommissie van de European Respiratory Society.