Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. L.J. Stal is benoemd tot bijzonder hoogleraar Mariene Microbiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. L.J. Stal (1952) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Mariene Microbiologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het AUV Fonds. Het is de eerste leerstoel op dit vakgebied in Nederland.

Lucas Stal verricht onderzoek naar de rol van functionele diversiteit en ecologie van mariene cyanobacteriën (blauwwieren) en andere microalgen. Deze organismen komen in enorme aantallen voor in zeewater (van 100.000 tot meer dan een miljoen in één milliliter) en zijn verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde primaire productie en fixatie van koolstofdioxide (CO2) en luchtstikstof (N2). Daarmee staan ze aan de basis van de voedselketen in zee. Deze fotosynthetische micro-organismen spelen een cruciale rol in de regulatie van het klimaat, nu, maar ook in het verleden. Cyanobacteriën bestaan al 3,5 miljard jaar en zijn de oudste vorm van leven op aarde die we kennen. Deze organismen waren onder meer verantwoordelijk voor de productie van zuurstof in de aardse atmosfeer. Gedurende deze lange tijd hebben cyanobacteriën zich in een grote verscheidenheid ontwikkeld. Stals onderzoek spitst zich toe op de rol van deze diversiteit in het functioneren van mariene ecosystemen in heden, verleden en toekomst, waarbij een belangrijk accent komt te liggen op de informatie die in het (meta)genoom en (meta)proteoom (alle eiwitten van een organisme) van micro-organismen besloten ligt. Stal zal het mariene aspect van het onderzoek en onderwijs op het gebied van de aquatische microbiologie binnen het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) aan de UvA gestalte geven. De mariene microbiologie wordt een belangrijke pijler van een op termijn in te voeren Nederlandse master Mariene biologie.

Stal is microbioloog en hoofd van de afdeling Mariene Microbiologie bij het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie van het Nederlands Instituut voor Ecologie. In 2002 was hij gastdocent aan de afdeling microbiologie van de Universidad Miguel Hernandez in Spanje. Tussen 1988 en 1996 werkte hij als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij werkzaam aan de Carl-von-Ossietzky Universität Oldenburg (Duitsland). Hij is voorzitter van de Nederlandse SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research) en van de sectie Microbiële Ecologie van de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie. Verder is hij lid van de redactieraad van diverse wetenschappelijke tijdschriften.