Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. P. Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Protein mimetic chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. P. Timmerman (1966) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Protein mimetic chemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap tot Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Peter Timmerman doet onderzoek naar de functionele reconstructie van eiwitoppervlakken met behulp van peptiden. Peptiden zijn korte ketens van 2 tot 50 aminozuren die vaak zeer flexibel van vorm zijn en daardoor de ruimtelijke structuur van het eiwit waarvan ze zijn afgeleid niet goed nabootsen. In zijn onderzoek bij Pepscan Therapeutics ontwikkelde Timmerman onlangs de ‘CLIPS-technologie’, een chemisch truc om peptides als het ware te ‘bevriezen’ in hun ruimtelijke vorm. Deze technologie wordt momenteel wereldwijd toegepast om bindingsplaatsen van bijvoorbeeld antilichamen aan eiwitten beter in kaart te kunnen brengen. In zijn functie als bijzonder hoogleraar Protein mimetic chemistry werkt Timmerman aan de ontwikkeling van nieuwe synthetische methoden om peptides ruimtelijk vast te leggen, zodat ze beter dienst kunnen doen als eiwit-mimics voor onder andere synthetische vaccins.

Timmerman studeerde Organische en Analytische chemie aan de Vrije Universiteit, en promoveerde in 1994 (summa cum laude) op het proefschrift Molecules with Rigid Cavities by Combination of Calix[4]Jarenes and Resorcinarenes aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie deed hij post-doctoraalonderzoek aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Van 1995 tot 2002 was Timmerman als universitair docent verbonden aan het Laboratorium voor Supramoleculaire Chemie en Technologie van de Universiteit Twente. Sinds 2001 is hij als senior-onderzoeker werkzaam bij Pepscan Therapeutics in Lelystad.