Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. W. van de Leur is benoemd tot hoogleraar Jazz en improvisatiemuziek aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. W. van de Leur (1962) is benoemd tot hoogleraar Jazz en improvisatiemuziek aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De publieke belangstelling voor jazz groeit. Door zijn uitgesproken eigen karakter manifesteert de Nederlandse jazz zich internationaal in de artistieke voorhoede. Walter van de Leur zal in zijn functie als hoogleraar de wetenschappelijke reflectie op jazz stimuleren en de samenwerking tussen universitair onderwijs en kunstvakonderwijs verstevigen. Zijn onderzoek zal zich vooral richten op de jazz in Nederland, waarbij de nadruk zal liggen op muziektheoretische, historische en sociaal-culturele aspecten.

Van de Leur is sinds 2001 als onderzoekscoördinator en docent werkzaam bij het Conservatorium van Amsterdam van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het hoogleraarschap aan de UvA zal hij met deze functie combineren. Van de Leur is tevens als onderzoeker verbonden aan het Dutch Jazz Orchestra. Zijn onderzoek leverde cd’s op met verloren gewaande muziek van onder anderen Billy Strayhorn en Mary Lou Williams. Verder is hij lid van de redactieraad van het wetenschappelijk tijdschrift Jazz Perspectives en lid van de redactieraad voor de jazz-series van de University of Michigan Press. In 2009 verschijnt Van de Leurs publicatie The Real Birth of the Cool: Orchestral Jazz in the 1940s bij Oxford University Press. Zijn in 2002 verschenen boek Something to Live for: The Music of Billy Strayhorn (Oxford University Press) werd onderscheiden met de prestigieuze Irving Lowens Book Award van de Society of American Music.