Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. E.J.Th. Rutgers is benoemd tot bijzonder hoogleraar Heelkundige Oncologie, in het bijzonder de diagnostiek en de behandeling van het mammacarcinoom, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. E.J.Th. Rutgers (1955) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Heelkundige Oncologie, in het bijzonder de diagnostiek en de behandeling van het mammacarcinoom, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

Emiel Rutgers is opgeleid tot algemeen chirurg in het voormalig St. Joseph ziekenhuis te Eindhoven. Sinds 1987 werkt hij als oncologisch chirurg in het NKI-AVL, tot 1989 als fellow, daarna als staflid. Vanaf november 2006 is hij hoofd van de afdeling chirurgie en sinds januari 2007 tevens opleider.

Al vroeg in zijn opleiding raakte Rutgers bijzonder geïnteresseerd in de oncologie, met name in het mammacarcinoom en longkanker. In 1986 promoveerde hij op het proefschrift De nacontrole van vrouwen behandeld voor borstkanker aan de Universiteit van Amsterdam bij promotor prof. dr. E.A. van Slooten. Rutgers’ streven naar optimale zorg voor patiënten met borstkanker heeft geresulteerd in diverse functies, waaronder voorzitterschappen van de Breast cancer Group van de European Organization of Research and Treatment of Cancer (2003-2006), de NKI-AVL borstkankergroep (vanaf 1993), de IKA Mammawerkgroep (vanaf 1996), de richtlijnwerkgroep Screening, diagnostiek en behandeling van het mammacarcinoom van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland/CBO en het Europese Borstkanker Congres in Berlijn (april 2008).

Voorts is Rutgers lid van een aantal adviescommissies, zoals die van de Borstkanker Vereniging Nederland en de RIVM begeleidingscommissie voor de screening van het mammacarcinoom, en lid van de redactieraad van het European Journal of Surgical Oncology en Breast Cancer Online. Hij is lid van enkele wetenschappelijke verenigingen, waaronder de American Society of Clinical Oncology, de Society of Surgical Oncology, de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie en de European Society of Mastology en hij is fellow van de Royal College of Surgeons (London, Glasgow).

De klinische en wetenschappelijker activiteiten van Emiel Rutgers richten zich vooral op borstkanker, in het bijzonder de effectiviteit van screening, erfelijke borstkanker, stroomlijning en verbetering van de diagnostiek, het juiste gebruik van de zogenaamde schildwachtklierprocedure en verbetering van de prognose-inschatting. Hij is hoofdonderzoeker van een tweetal internationale multicentre studies: de AMAROS (After Mapping Of the Axilla Radiotherapy Or Surgery)-studie onderzoekt de waarde van de schildwachtklierprocedure bij borstkanker en de daaraan verbonden behandelingen; de MINDACT-studie (Micro Array in Nodenegative Disease may avoid Adjuvant Chemo Therapy) onderzoekt de waarde van het 70-genen prognoseprofiel van borstkanker. Daarnaast is Rutgers auteur of co-auteur van ruim 160 artikelen en bijdragen in leerboeken.

Rutgers wil zijn hoogleraarfunctie inzetten voor de verbetering van de multidisciplinaire borstkankerzorg. De verdere uitbouw van gestructureerde mammateams in goed geoutilleerde klinieken, waar alle noodzakelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden voorhanden zijn, is daarvoor onontbeerlijk. Ook de integratie van basaal wetenschappelijk onderzoek in de klinische zorg (de translationele research) is van groot belang om de effectiviteit van borstkankerbehandeling te vergroten.

De leerstoel bestendigt de goede samenwerking tussen de afdeling heelkunde van het AMC en het NKI-AVL met de deelopleiding Chirurgische oncologie voor chirurgen in opleiding in het NKI-AVL en de gecombineerde fellowship Chirurgische oncologie voor jonge chirurgen die zich verder willen bekwamen in de oncologie. Ook zet Rutgers zich graag in voor de opleiding van studenten door middel van hoorcolleges, patiëntendemonstraties en begeleiding van junior co-assistenten in het NKI-AVL, dit alles in het kader van het nieuwe curriculum.