Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.N. Tillie is benoemd tot bijzonder hoogleraar Electorale Politiek, in het bijzonder de relatie tussen electorale processen en hun economische, culturele, etnische en maatschappelijke context, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. dr. J.N. Tillie (1961) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Electorale Politiek, in het bijzonder de relatie tussen electorale processen en hun economische, culturele, etnische en maatschappelijke context, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON).

Jean Tillie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de politieke integratie van migranten. Onlangs rondde hij een studie af naar radicalisme onder Amsterdamse moslims. Sinds 1994 coördineert hij nationale studies naar de opkomst en het stemgedrag van migranten bij gemeenteraadsverkiezingen. Zijn tweede onderzoeksterrein bevat de electorale voorkeur voor extreemrechtse partijen in Europa. In het kader van de leerstoel Electorale Politiek zal Tillie onderzoek doen naar de relatie tussen het politieke en mediadiscours rond de multiculturele samenleving en het electorale gedrag van migranten en autochtone Nederlanders. Dit (internationaal vergelijkend) onderzoek zal zich vooral richten op de migrantenstem, maar ook op de anti-immigrantenstem. Als bijzonder hoogleraar zal Tillie tevens onderwijs verzorgen in de Research Master Social Sciences.

Tillie is programmaleider bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij sinds 2005 adjunct-directeur en lid van het dagelijks bestuur van het IMES. Tillie is tevens als universitair hoofddocent Methoden en Technieken verbonden aan de afdeling Politicologie. Hij verwierf verschillende onderzoekssubsidies, waaronder een subsidie van NWO voor het aandachtsgebied De kwaliteit van de multiculturele democratie in Amsterdam en Berlijn.