Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. E.M.P. van Gemert is benoemd tot hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Mw. prof. dr. E.M.P. van Gemert (1958) is benoemd tot hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Lia van Gemert zal zich de komende jaren vooral richten op de dynamische relaties tussen literatuur en maatschappij in het Nederlandse proza uit de zeventiende en achttiende eeuw. Na haar dissertatie over de functie van de rei in vroegmodern Nederlands toneel (UU, 1990), publiceerde ze over verschillende literaire genres (drama, emblematiek, proza, lyriek, epos), de betekenis van gender en de valorisatie van academische kennis. Ze werkte verder mee aan projecten voor het voortgezet onderwijs, in de reeks Tekst in Context en voor de educatieve website www.literatuurgeschiedenis.nl. Momenteel bereidt ze met een internationaal team een Engelstalige bloemlezing voor van historische Nederlandse vrouwenliteratuur.

Van Gemert is sinds 2000 hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde na 1500 aan de Universiteit Utrecht. Eerder was zij als hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde tot 1840 verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit Nijmegen). Ook werkte ze als docent Nederlandse letterkunde 1550-1850 aan de Universiteit Utrecht en als docent letterkunde van het Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam. Van Gemert is onder meer bestuurslid van het NWO-gebied Geesteswetenschappen, de Stichting Nederlandse Literaire Klassieken en de Werkgroep Achttiende Eeuw en lid van de Adviesraad van het NIAS.