Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. prof. dr. A.G.J.M. van Leeuwen is benoemd tot hoogleraar Biomedische Fotonica aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. prof. dr. A.G.J.M. van Leeuwen (1963) is benoemd tot hoogleraar Biomedische Fotonica aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Ton van Leeuwen houdt zich bezig met de fysische interactie tussen licht en weefsel. Deze interactie is de basis voor het gebruik van licht in de geneeskunde, bijvoorbeeld voor het maken van afbeeldingen. In de huidige klinische praktijk zijn afbeeldingtechnieken een onmisbare schakel geworden in het diagnostische proces, zoals bijvoorbeeld in de oogheelkunde, gastro-enterologie, cardiologie, oncologie en dermatologie. Deze interactie is ook de basis voor het ontwikkelen en verbeteren van nieuwe afbeeldingtechnieken, zoals optische coherentie tomografie en fotoakoestiek.

De interactie van het licht met het weefsel kan er ook voor zorgen dat functionele informatie van het weefsel verkregen wordt (bijvoorbeeld de doorbloeding en zuurstofsaturatie van organen). In combinatie met hoge-resolutie-afbeeldingstechnieken kan deze functionele informatie ook op cellulair en moleculair niveau verkregen worden. Binnen het lasercentrum van het AMC wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om kwantitatieve informatie van weefsel te verkrijgen met behulp van licht. Daarvoor is het belangrijk om de padlengte te weten die het licht, na frequent verstrooid te zijn, heeft afgelegd. Onderdeel van het onderzoek is dan ook om technieken en modellen te gebruiken om die afgelegde weg in te schatten. Daarnaast wordt met behulp van nieuwe contrastmiddelen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om moleculaire informatie te verkrijgen. Deze contrastmiddelen zijn bijvoorbeeld gebaseerd op kleine deeltjes die met behulp van specifieke antilichamen aan bepaalde cellen kunnen blijven zitten en die dan met geschikte afbeeldingtechnieken te detecteren zijn. De Biomedische Fotonica is een multidisciplinair vakgebied op het grensvlak van geneeskunde, fysica, optica, biochemie, biomedische technologie en afbeeldingtechnologie.

Van Leeuwen heeft na zijn studie fysica op de UvA altijd op het grensgebied van fysica en geneeskunde gewerkt. Hij is sinds 2001 als hoogleraar Klinische Toepassingen van Biomedische Optica verbonden aan het Biomedisch Technologisch Instituut van de Universiteit Twente. Daarnaast is hij sinds 1998 staflid van het Lasercentrum van het AMC. Daarvoor was van Leeuwen betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) van de KNAW. In 1997 en 1998 verdiepte hij zich - met een beurs van het ICIN - in de mogelijkheden van optische coherentie tomografie in het endoscopielaboratorium van de Case Western Reserve University en de academische ziekenhuizen in Cleveland (VS). Daarvoor was hij werkzaam op het Laboratorium voor Experimentele Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Van Leeuwen is voorzitter van de afdeling Technische Biofysica van de Vereniging voor Biofysica & Biomedische Technologie.