Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. S.G. de Hert is benoemd tot hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder de cardio-thoracale anesthesie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. prof. dr. S.G. de Hert (1958) is benoemd tot hoogleraar Anesthesiologie, in het bijzonder de cardio-thoracale anesthesie aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA) van de Universiteit van Amsterdam.

Stefan de Hert heeft zijn sporen verdiend met baanbrekend werk rond perioperatieve diastolische disfunctie (tekortschietende pompfunctie van het hart rond of tijdens een operatie) en cardiovasculaire effecten van anesthetica. Hij heeft als eerste klinische aanwijzingen gevonden dat een aantal anesthetica cardioprotectieve eigenschappen bezitten en dus beschermend kunnen werken in situaties van perioperative myocardischemie (tekortschieten van zuurstofvoorziening aan het hartspierweefsel).

Tegenwoordig richt zijn onderzoek zich voornamelijk op een van de hete hangijzers in de perioperatieve geneeskunde: de outcome na chirurgie en anesthesie. Meer en meer wordt duidelijk dat het implementeren van bepaalde perioperatieve strategieën de korte maar ook de lange-termijnresultaten kan beïnvloeden. Het in kaart brengen van de risicofactoren en het ontwikkelen van therapieopties die deze risico's kunnen beperken, vormen de grote uitdagingen voor de toekomst.

De Hert is sinds 2001 vice-voorzitter van de afdeling Anesthesiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Vanaf 2006 bezet hij de leerstoel Anesthesiologie aan de Universiteit van Antwerpen. Eerder was hij universitair docent aan dezelfde universiteit. Hij promoveerde in 1992 aan de Universiteit van Antwerpen op het proefschrift Role of the endocardial endothelium in the regulation of myocardial function in vivo.

Hij is medeorganisator van de postacademische cursus Anesthesiologie Nederland-Vlaanderen van de Foundation for European Education in Anaesthesiology en is een veelgevraagd spreker op internationale congressen. Daarnaast is De Hert vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor Anesthesie en Reanimatie en voorzitter van de werkgroep Klinische en Experimentele Circulatie van de European Society of Anaesthesiology. Tevens is hij lid van de redactieraad van diverse toptijdschriften binnen het vakgebied van de anesthesiologie, zoals Anesthesiology, European Journal of Anaesthesia en Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia.