Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.C.H. van Otterlo is per 1 maart 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Organisatie van de juridische dienstverlening aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Dr. R.C.H. van Otterlo (1954) is per 1 maart 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Organisatie van de juridische dienstverlening aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Advocatuur. Het gaat om een nieuwe leerstoel.

Rob van Otterlo promoveerde in 1999 aan de Faculteit der Economie en Econometrie van de Vrije Universiteit te Amsterdam op het proefschrift De invloed van personeelsmanagement op de prestatie van ondernemingen. Een theoretisch-empirisch onderzoek naar de mate van succes van personeelsmanagement in traditionele bedrijven binnen de profit-sector. Inmiddels heeft zijn onderzoeksbelangstelling zich verbreed naar het terrein van de Professional Service Firms (PSF's, zakelijke dienstverlening) en in het bijzonder de advocatuur. Als bijzonder hoogleraar aan de UvA zal Van Otterlo' zich in onderzoek en onderwijs richten op de organisationele aspecten van de juridische dienstverlening, waarbij zijn premisse is dat de organisatiecontext een noodzakelijk vehikel is voor optimalisering van de kwaliteit van de dienstverlening door professionals. Bijzondere aandacht zal in zijn onderzoek uitgaan naar management & leiderschap, human resource management - met name de ontwikkeling van juridische professionals, de economische context waarbinnen de juridische dienstverlening plaatsvindt, en organisatie- en marktontwikkelingen met betrekking tot de juridische dienstverlening. Niet law and lawyers, maar lawyers and lawfirms in de context van de economische ontwikkeling van de professional legal services vormt het onderzoeks- en onderwijsdomein van de nieuwe leerstoel.

Samen met de leerstoelen Rechtspraktijk van de Advocatuur en Sociale rechtshulp, beide eveneens gevestigd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA, tracht de nieuwe leerstoel bij te dragen aan de ontwikkeling van een centre of excellence voor onderwijs en onderzoek in de professionele juridische dienstverlening aan de UvA.

Van Otterlo is sinds 2001 werkzaam bij de Nederlandse Orde van Advocaten in Den Haag, sinds 2007 is hij als Hoofd Uitvoering Wet- & Regelgeving verantwoordelijk voor de eenheden Uitvoering Regelgeving, Opleiding en Helpdesk & Service. Van 1998 tot 2001 was Van Otterlo directeur van het Training & Education Center van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Voor die tijd werkte hij onder andere aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam) en bij verschillende business units van Deli Universal in Rotterdam, waaronder Jongeneel B.V. en Van Rees Groep. Van Otterlo vervulde verschillende bestuurs- en adviesfuncties. Zo was hij lid van de Commissie Hoekstra, die - naar aanleiding van de invoering van de bachelor-masterstuctuur - adviseerde over de toetredingsvereisten tot juridische beroepen, en van de adviesraad van de Amsterdam Nyenrode Law School. Sinds 2004 is Van Otterlo lid van de Commissie van Toezicht Beroepsopleiding kandidaat-notarissen bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.