Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ir. L. Bertolini is benoemd tot hoogleraar Planologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG).

Foto Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. ir. L. Bertolini (1963) is benoemd tot hoogleraar Planologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Luca Bertolini zal zich voornamelijk richten op de integratie van de domeinen van stedelijke en regionale planning, en van verkeer, vervoer en infrastructuur. Kenmerkende vraagstukken rond deze integratie zijn de samenhangende ontwikkeling van regionale stelsels van locaties en vervoersnetwerken, de identificatie van strategieën voor duurzame mobiliteit in steden en regio's, en de planning van grootschalige infrastructuurprojecten. De spanning tussen de uiteenlopende wederzijdse afhankelijkheden aan de ene kant en de grote fragmentatie van het maatschappelijk handelen aan de andere kant maakt deze vraagstukken buitengewoon complex. Diepgewortelde onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen speelt hierbij ook een rol. Traditionele planningsbenaderingen schieten vaak tekort en nieuwe zijn vereist. Bertolini zal in het bijzonder verkennen hoe evolutionaire denkwijzen hierbij kunnen helpen.

Bertolini ziet de planologie als een analytische én constructieve sociale wetenschap, waarbij het beschrijven en verklaren van maatschappelijke vraagstukken gepaard gaat met het actief verkennen van potentiële oplossingsrichtingen. Deze twee activiteiten vinden echter vaak los van elkaar plaats, waardoor synergiekansen verloren gaan. Een belangrijk aandachtspunt voor de leerstoel zal zijn hoe analytische en constructieve activiteiten in het onderzoek, het onderwijs en de planningspraktijk op een effectievere manier gecombineerd kunnen worden.

Bertolini is sinds 1999 werkzaam aan de UvA, eerst als postdoc-onderzoeker, later als universitair docent en vanaf 2005 als universitair hoofddocent. Eerder werkte hij als postdoc-onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en als promovendus bij de Politecnico di Torino (Italië). Ook was hij in Italië als architect werkzaam. Bertolini is verbonden aan het Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt) van de UvA.