Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.D. Kloosterman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Biologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Prof. dr. A. (Ate) Kloosterman
Foto Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. A.D. Kloosterman (1951) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Biologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Criminalistiek. Het betreft een nieuwe leerstoel.

Ate Kloosterman zal zich in zijn functie als hoogleraar inzetten voor de verdere ontwikkeling van het forensisch DNA-onderzoek. Een van de speerpunten van de nieuwe leerstoel is het wetenschappelijk onderzoek naar niet-menselijke biologische sporen. Daarnaast is er de ambitie om de mogelijkheden van het forensisch onderzoek van menselijke biologische sporen verder uit te breiden. Er is in de forensische wereld grote belangstelling voor de verdere ontwikkeling van onderzoeksmethoden waarmee meer duidelijkheid kan worden gegeven omtrent het vaststellen van de aard van biologische sporen, zoals weefsel- en celtype. Bovendien bestaat er behoefte aan verdere verfijning van technieken waarmee biologische sporen kunnen worden opgespoord en veiliggesteld.

Kloosterman is sinds 1980 werkzaam als forensisch DNA-onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar hij opereert op het grensvlak van wetenschap en toepassing in de praktijk. Hij stond aan de wieg van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland en is in een groot aantal strafzaken opgetreden als getuige-deskundige. Daarnaast is Kloosterman sinds 2005 docent bij de master Forensic Science van de Universiteit van Amsterdam. Ook geeft hij scholing aan de verschillende betrokkenen in de strafrechtketen, zoals medewerkers van het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, de politie en de advocatuur. Hij is lid van de International Society of Forensic Genetics, de European DNA Profiling Group en de DNA Working Group van de European Network Forensic Science Institutes.