Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. B.W. Mol is benoemd tot hoogleraar Klinisch evaluatieonderzoek in de verloskunde, gynaecologie en fertiliteit aan de Faculteit der Geneeskunde.

Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. B.W. Mol (1965) is benoemd tot hoogleraar Klinisch evaluatieonderzoek in de verloskunde, gynaecologie en fertiliteit aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Ben Willem Mol houdt zich bezig met het organiseren van multicentrisch evaluatieonderzoek in de verloskunde, gynaecologie en fertiliteit. In een landelijk onderzoeksconsortium werken momenteel meer dan vijftig ziekenhuizen, waaronder alle academische centra, samen bij de uitvoering van ruim tien multicentrische gerandomiseerde trials. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de alledaagse praktijk. Zo werd onlangs ontdekt dat vijftien minuten bedrust na een inseminatieprocedure de zwangerschapskansen van paren bij wie de reden van de onvruchtbaarheid niet duidelijk is, met 10% verhoogt. Ook werd duidelijk dat het geven van een medicijn om de baarmoeder soepel te maken de slaagkans bij een draaipoging voor stuitligging niet verhoogt.

Naast het grootschalig evaluatieonderzoek houdt Mol zich bezig met onderzoek naar het verbeteren van diagnostische processen. In 2003 kreeg hij binnen het Vidi-programma van ZonMW een beurs voor de evaluatie van individuele beslisregels in de verloskunde/gynaecologie. Daarnaast spant hij zich in voor de implementatie van de principes van evidence based medicine in zijn vakgebied. In zijn functie als hoogleraar beschouwt Mol het als zijn belangrijkste taak om het klinisch evaluatieonderzoek in de obstetrie, gynaecologie en fertiliteit te stimuleren en te innoveren. Zijn professioneel adagium is ‘Een dag niet gerandomiseerd is een dag niet geleefd'.

Mol studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1993 tot 1997 werkte hij op de afdeling Klinische Epidemiologie en Biostatistiek van het AMC. In 1999 promoveerde hij cum laude aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA op het proefschrift Evaluating the effectiveness of diagnostic tests: tubal subfertility and ectopic pregnancy. Tussen 1997 en 2003 werd hij opgeleid tot gynaecoloog in het MMC te Veldhoven, het UMC te Utrecht en het Tweestedenziekenhuis te Tilburg. Mol is sinds 2002 als senior onderzoeker verbonden aan de afdeling Verloskunde/Gynaecologie van het AMC. Van 2003 tot 2007 was hij werkzaam als gynaecoloog-perinatoloog aan het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Mol zit in de redactieraad van de tijdschriften Evidence Based Obstetrics and Gynaecology en Tijdschrift voor Fertiliteits Onderzoek. Ook is hij voorzitter van de commissie Richtlijnen en lid van de commissie Wetenschap van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).