Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. mr. dr. P.J.E. Chatelion Counet is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel De bijbel in de Nederlandse cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. mr. dr. P.J.E. Chatelion Counet (1954) is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel De bijbel in de Nederlandse cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bijbels Museum.

Patrick Chatelion Counet is als exegeet Nieuwe Testament gepromoveerd op een onderzoek naar postmoderniteit en deconstructie als exegetische methoden. Hij besteedde vooral aandacht aan het evangelie van Johannes en de brieven van Paulus. Als hoogleraar ‘De Bijbel in de Nederlandse Cultuur' zal Chatelion Counet zich richten op de plaats en de betekenis van de bijbel in de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Zijn aandacht gaat hierbij uit naar de betekenisgeving en de interpretatie van de bijbel in kunst en literatuur, maatschappelijke debatten en filosofische en wetenschappelijke discussies. Cultuur is de ideologische bevestiging van een tijdelijk sociaal-economisch evenwicht. Raakt dat evenwicht verstoord, dan raakt de ideologische bevestiging verstoord. De hedendaagse samenleving toont volgens sommige cultuurfilosofen een postseculiere tendens. De bijbel die in de Nederlanden reeds meer dan dertienhonderd jaar een rol speelt, zal op deze ontwikkeling invloed uitoefenen en er invloed van ondergaan.

Chatelion Counet studeerde Rechtsgeleerdheid en Godgeleerdheid aan de KU Nijmegen (nu Radboud Universiteit) en promoveerde in 1995 in de Godgeleerdheid. Hij is sinds 2007 rechter i.o. aan de kerkelijke rechtbank van het aartsbisdom Utrecht. Van 1995 tot 2006 was hij als onderzoeker en universitair docent verbonden aan de vakgroep Exegese Nieuwe Testament van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tussen 1981 en 1987 was hij als wetenschappelijk medewerker werkzaam aan de juridische faculteit van dezelfde universiteit. Chatelion Counet was docent catechese bij het Canisiuscollege Mater Dei en de Canisiusmavo Nijmegen. Ook werkte hij als juridisch medewerker bij de Stichting Gastarbeidwinkel Nijmegen.