Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.C.M. Meijers is benoemd tot hoogleraar Experimentele Vasculaire Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. J.C.M. Meijers
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. J.C.M. Meijers (1960) is benoemd tot hoogleraar Experimentele Vasculaire Geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Joost Meijers richt zich met zijn onderzoek op de mechanismen die ten grondslag liggen aan bloedingen, en veneuze en arteriële trombose. Hij bestudeert het proces van bloedstolling om een beter inzicht te krijgen in de risicofactoren voor trombose, en om aangrijpingspunten te identificeren voor een verbeterde therapie. Zo heeft het bloedstollingsmechanisme een wisselwerking met onder andere fibrinolyse (het proces waarbij een bloedstolsel langzaam wordt afgebroken), kanker en ontsteking. Het belang hiervan zal Meijers verder onderzoeken. Daarnaast ontwikkelt hij diagnostische methoden voor de risicostratificatie van patiënten met cardiovasculaire ziekten.

Meijers is sinds 1999 hoofd van de afdeling Experimentele Vasculaire Geneeskunde van het AMC en sinds 2005 universitair hoofddocent. Voor die tijd werkte hij achtereenvolgens als KNAW-fellow, universitair docent en universitair hoofddocent bij de afdeling Hematologie van de Universiteit van Utrecht. Eind jaren tachtig was Meijers als NATO Science-fellow van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werkzaam aan de afdeling Biochemie van de University of Washington. Van 1997 tot 2002 was hij Established Investigator van de Nederlandse Hartstichting. In 2007 ontving hij van NWO een TOP-subsidie voor het onderzoek ‘Novel roles of hemostatic proteins in human defence responses towards bacteria'. Meijers is bestuurslid van de International Society for Fibrinolysis and Proteolysis.