Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.J. de Winter is benoemd tot hoogleraar Klinische Cardiologie, in het bijzonder Acute Coronaire Syndromen, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. R.J. de Winter (1958) is benoemd tot hoogleraar Klinische Cardiologie, in het bijzonder Acute Coronaire Syndromen, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Robbert de Winter richt zich in zijn onderzoek op de pathofysiologie, diagnostiek en behandeling van diverse hartgerelateerde aandoeningen. In het bijzonder bestudeert hij acute manifestaties van atherosclerotisch coronairlijden (hartziekte veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders), instabiele angina pectoris (pijn op de borst) en (dreigend) hartinfarct. Een hartinfarct, een van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld, ontstaat wanneer een door kransvatziekte aangetaste bloedvaatwand beschadigd raakt en ter plaatse een bloedstolsel ontstaat. Daardoor wordt het kransvat geheel of gedeeltelijk afgesloten. De Winter verricht het onderzoek naar de cellulaire processen die bij het ontstaan van deze stolsels een rol spelen in samenwerking met de afdeling Biochemie en pathologie van het AMC en in internationale samenwerkingsverbanden. Verder kijkt hij naar mogelijkheden om de diagnose en prognose van patiënten te verfijnen, vooral bij karakteristieken van het electrocardiogram en zogeheten biomarkers in het bloed. De Winter bestudeert ook de organisatie van de regionale acute zorg bij een hartinfarct en hieraan gerelateerd onderzoek.

De Winter is als lid van steering committees en als nationaal coördinator voor Nederland betrokken bij verschillende multicenter-patiëntenstudies. Hierin worden nieuwe medicijnen onderzocht die de overleving en de kans op recidief hartinfarct kunnen verbeteren. Ook leidt de Winter het internationaal multicenteronderzoek naar nieuwe stents en stent-technologie die worden toegepast bij dotterbehandelingen bij patiënten met acuut coronair syndroom (een ziektebeeld wijzend op instabiele angina pectoris of hartinfarct).

De Winter studeerde af als Biofysicus aan de Universiteit van Leiden in 1987 en als arts aan de Universiteit van Amsterdam in 1988. Hij is sinds 1990 werkzaam bij het AMC, sinds 1995 als staflid bij de afdeling Interventie Cardiologie. De Winter is onder meer voorzitter van de werkgroep Spoedeisende Cardiale Zorg van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en lid van diverse Europese werkgroepen op het gebied van hartzorg. Daarnaast is hij lid van de redactieraad van het Netherlands Heart Journal en het ESC Journal of Acute Cardiac Care.