Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. F.O. ter Kuile is benoemd tot bijzonder hoogleraar Tropische Epidemiologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. F.O. ter Kuile
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. dr. F.O. ter Kuile (1962) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Tropische Epidemiologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Feiko ter Kuile studeerde Geneeskunde aan de UvA en heeft twintig jaar ervaring als klinisch onderzoeker. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op de epidemiologie, behandeling en preventie van malaria tropica. Zo is hij hoofd van het Malaria in Pregnancy Consortium, een internationaal samenwerkingsverband tussen veertig universiteiten en onderzoeksinstituten, en doet hij onderzoek naar nieuwe methoden voor de bestrijding van malaria tijdens de zwangerschap. Ter Kuile bestudeert tevens interventies voor de behandeling van recidiverende malaria bij jonge kinderen met ernstige bloedarmoede in Malawi. Dit laatste doet hij in nauwe samenwerking met de Global Child Health Group van het Emma kinderziekenhuis.

Als onderzoeker van de vakgroep Interne geneeskunde van het AMC werkte Ter Kuile zes jaar in Thailand in een samenwerkingsverband met de University of Oxford en de Mahidol University Bangkok. Vervolgens werkte hij in Kenia en in Atlanta acht jaar samen met collega's van de Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention (CDC). Sinds 2003 is Ter Kuile als hoogleraar Tropische Epidemiologie en hoofd van de sectie Malaria-epidemiologie verbonden aan de Child and Reproductive Health Group van de Liverpool School of Tropical Medicine (Liverpool, Groot-Britannië). Daarnaast is hij actief in verschillende adviescommissies. Zo is hij lid van verschillende technische expertgroepen van de WHO voor de behandeling en preventie van malaria. Hij promoveerde cum laude (1994) aan de UvA en hij ontving in 1999 de Eijkman Medaillle voor zijn onderzoek naar resistente malaria tropica.