Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J. Boter is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. J. Boter (1966) is per 1 januari 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de vereniging Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond. Het gaat om een nieuwe leerstoel.

Jaap Boter doet onderzoek op het snijvlak van kunst en (bedrijfs)economie. Zo heeft hij veel onderzoek verricht naar de bedrijfseconomische kant van culturele organisaties, waaronder theaters en concertzalen, musea, bibliotheken en de boekhandel. Als bijzonder hoogleraar aan de UvA zal Boter zich richten op de economische en culturele betekenis van de ontwikkelingen in de boekhandelsbranche. Daarbij zal hij ingaan op drie belangrijke thema's die spelen binnen de branche: bedrijfseconomie (rendement), strategie (hoe te overleven?) en consumentengedrag (hoe zien, kiezen, kopen mensen boeken?). In dit kader zal hij onder meer twee grote onderzoeksprojecten starten. Het eerste onderzoek betreft het overleven van een markt(r)evolutie; hoe moet je reageren als boekhandel wanneer de bedrijfstak sterk verandert? Het tweede onderzoek gaat over het belang van tastbaarheid voor de consument: wat is de meerwaarde van fysieke boeken ten opzichte van e-books en wat is de meerwaarde van de fysieke boekhandel ten opzichte van het online kanaal? De onderzoeken moeten bijdragen tot een beter beeld van de huidige en toekomstige rol van de boekhandel als intermediair in het culturele leven.

Boter studeerde Muziekwetenschap met specialisatie Kunstbeleid & -management aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde later in de Economie, in het bijzonder Marketing, aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Sinds 2001 is Boter werkzaam als universitair docent bij de vakgroep Marketing van de VU. Hij is onder andere coördinator van het Research Center Kunst & Economie van de VU (www.watdoetdevuvooru.nl).