Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. P. Portegies is benoemd tot bijzonder hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de consultatieve neurologie, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. P. Portegies (1956) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de consultatieve neurologie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC/OLVG.

Peter Portegies studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werd opgeleid tot neuroloog in het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam. In 1987 werd hij aangesteld als staflid in het AMC, speciaal belast met de neurologische zorg voor hiv-geïnfecteerden. Portegies verrichte jarenlang onderzoek naar de neurologische complicaties van de hiv-infectie. In 1993 promoveerde hij op de hiv-dementie (de aan hiv gerelateerde vorm van dementie) bij prof. dr. Jaap Goudsmit en prof. dr. Hans van Crevel. Later is Portegies zich in zijn onderzoek ook gaan richten op andere neurologische infecties.

Als bijzonder hoogleraar zal Portegies het onderzoek naar de neurologische complicaties van de hiv-infectie - in samenwerking met de afdelingen Neurologie en Infectieziekten van het AMC - een nieuwe impuls geven. Daarnaast zal hij onderzoek initiëren op het grensgebied van de neurologie en andere medisch specialismen. Hij gaat zich onder andere bezighouden met een inventarisatie van de neurologische consulten op andere afdelingen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het AMC (4.000 per jaar). Voor een aantal veelvoorkomende consultvragen zal hij richtlijnen ontwikkelen.

Portegies is sinds 2003 als neuroloog werkzaam in het OLVG in Amsterdam, en sinds 2004 tevens als opleider bij de afdeling Neurologie. Voor die tijd was hij als staflid en chef de clinique verbonden aan de afdeling Neurologie van het AMC. Portegies bekleedt verschillende bestuursfuncties. Zo is hij vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, secretaris van de Stichting AIDS Research Amsterdam en voorzitter van de Task Force Management of HIV-related Neurological complications van de European Federation of Neurological Societies. In 2007 kreeg hij de onderwijsprijs ‘Beste clinicus Neurologie' van de Co-Raad (van en voor co-assistenten) van de UvA.