Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. W.L.J.M. Devillé is per 1 november 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. dr. W.L.J.M. Devillé (1952) is per 1 november 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Pharos te Utrecht. Pharos is het landelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van de gezondheid van vluchtelingen en nieuwkomers.

Het doel van de bijzondere leerstoel is het bevorderen en versterken van onderzoek en theorievorming op het terrein van de gezondheid van vluchtelingen en overige migranten, en van interventies die leiden tot verbetering hiervan. De bijzonder hoogleraar zal inzichten en onderzoeken vanuit verschillende disciplines - nationaal en internationaal - met elkaar in verband brengen om te komen tot nieuwe conceptuele kennis en innovatieve interventies op het gebied van gezondheid en gezondheidsbevordering van vluchtelingen en overige migranten.

Walter Devillé heeft zijn opleiding als arts genoten aan de Universiteit van Leuven en het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Hij specialiseerde zich in het veld van de sociale epidemiologie en promoveerde in 2001 aan de Vrije Universiteit. Hij was betrokken bij public health en onderzoek in Afrika en Azië, en deed onderzoek naar gezondheidsgedrag en beleving van vluchtelingen en migranten. Sinds 2001 is Devillé als programmaleider op het terrein van internationale en migrantengezondheidszorg werkzaam bij het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Voor die tijd was hij als onderzoeker en epidemioloog- methodoloog verbonden aan het VU Medisch Centrum en werkte hij als wetenschappelijk staflid/epidemioloog bij de afdeling Health Care and Disease Control van het Koninklijke Instituut voor de Tropen.

Devillé is sinds 2007 Nederlands lid van het managementcomité Cost-action ‘Health and Social Care for Migrants and Ethnic Minorities in Europe (HOME)'. Daarnaast is hij sinds 2005 voorzitter van de afdeling Migrantengezondheid van de European Public Health Association (EUPHA). Verder is hij sinds 2001 lid van de redactieraad van het vakblad Medische Antropologie.