Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. G. Geltner is per 1 juli 2009 benoemd tot hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. G. Geltner (1974) is per 1 juli 2009 benoemd tot hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Als sociaal-historicus is Guy Geltner vooral geïnteresseerd in mensen, hun onderlinge relaties, en de krachten en ideeën die hen vormden en die door hen gevormd zijn. Zijn archivalische aandacht gaat uit naar het stedelijk Italië van de dertiende en veertiende eeuw. Zijn vergelijkend onderzoek heeft betrekking op een groot deel van Europa en omvat ook non-industriële samenlevingen overal in de wereld. Geltner is in het bijzonder gefascineerd door mechanismen van sociale controle, zoals bestraffing, marginalisering en verschillende vormen van sociale en religieuze ‘othering' (van deformatie tot kannibalisme). Een aantal van deze thema's komen samen in zijn eerste monografie, The Medieval Prison: A Social History, en in een reeks publicaties waarin hij de opkomst verkent van gevangenzetting als strafmaatregel. Een tweede aandachtgebied in Geltners werk is de geschiedenis van het kloosterwezen en religieuze orden, met name van de mendicanten - bedelorden als de Dominicanen en Franciscanen - en hun ontvangst in verschillende kringen (literair, kerkelijk, volks). Recentelijk heeft Geltner zijn interesses in sociale controle en de geschiedenis van de bedelorden samengebracht in onderzoek naar afwijkende gedragingen onder monniken en de soms gewelddadige reacties op hun politieke en materiële succes.

Geltner is sinds 2008 als universitair docent Middeleeuwse Geschiedenis verbonden aan het University College en de geschiedenisfaculteit van Oxford University (Verenigd Koninkrijk). Hij deed een bachelor Geschiedenis (magna cum laude) aan de Hebrew University in Jeruzalem. Vervolgens studeerde hij aan Princeton University (Verenigde Staten), waar hij de masteropleiding Geschiedenis volgde en zijn promotie voltooide. Geltner ontving verschillende onderzoekbeurzen, waaronder in 2006 de Hardie Postdoctoral Fellowship in the Humanities van Lincoln College (Oxford) en in 2004 een eenjarige internationale promotiebeurs van de Social Science Research Council (New York).