Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. V.T. van Rossem is per 1 mei 2009 benoemd tot hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19e eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. V.T. van Rossem (1950) is per 1 mei 2009 benoemd tot hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19e eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. De benoeming is een belangrijke stap in een verdere verbinding tussen wetenschap en de Amsterdamse praktijk op het gebied van erfgoed.

Vincent van Rossem gaat zich in onderwijs en onderzoek aan de UvA bezighouden met vraagstukken over monumentenzorg in relatie tot de stedenbouwkundige geschiedenis, in het bijzonder in de periode sinds de negentiende eeuw. Ook vraagstukken over de relatie tussen monumentenzorg en de transformaties van de moderne stad komen aan de orde. Van Rossem zal onderwijs verzorgen voor studenten van de bachelor- en masteropleidingen Kunstgeschiedenis en de onderzoeksmaster Kunstwetenschappen.

Van Rossem is sinds 1997 als architectuurhistoricus werkzaam bij het Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). Hij promoveerde in 1991 cum laude aan de UvA op het proefschrift Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Geschiedenis en ontwerp. Vervolgens werkte hij onder andere als freelance onderzoeker en schrijver, en als postdoc aan de UvA. Van Rossem bekleedt verschillende advies- en bestuursfuncties. Zo is hij bestuurslid van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en lid van de redactie van het Jaarboek van het Cuypersgenootschap. Ook was hij lid van de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg en lid van de Commissie voor Welstand en Monumenten te Amsterdam.