Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. B.E. Baarsma is benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Foto: Jeroen Oerlemans
Mw. dr. B.E. Baarsma (1969) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepast Economisch Onderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de stichting SEO Economisch Onderzoek.

Barbara Baarsma gebruikt in haar onderzoek de micro-economische gereedschapskist bij het oplossen van marktwerkings-, mededingings- en reguleringsvraagstukken. Zij deed eerder onderzoek naar marktwerking in onder meer het onderwijs, de advocatuur, het notariaat en de elektriciteitssector. Tevens verrichtte Baarsma studies over zelfregulering, toezicht en kwaliteitsregulering (in de elektriciteitssector). Een ander onderwerp waar zij zich mee bezighoudt, is mededinging. Zo is zij onder meer betrokken bij de afbakening van relevante markten, het ontwikkelen van een mededingingstoets voor wetgeving en vraagstukken op het gebied van toetreding. Tevens adviseert Baarsma bij mededingingszaken (bijvoorbeeld fusies, kartelzaken en staatssteun). Ten slotte heeft zij ruime ervaring met het uitvoeren van kosten-batenanalyses en monetaire waardering.

Baarsma is sinds 2008 directeur van SEO Economisch Onderzoek, waar ze vanaf 2000 al in diverse functies werkzaam was. Zij is tevens commissaris bij Loyalis NV. Daarnaast was Baarsma lid van de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep die de prestaties van de publieke omroep in de periode 2004-2008 beoordeelde en in april 2009 rapporteerde. Op dit moment is zij voorzitter van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg. Voor haar SEO-tijd was Baarsma als onderzoeker verbonden aan de FEB van de UvA, waar zij een proefschrift schreef over de monetaire waardering van externe effecten.