Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. J.A. Baggerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Mw. dr. J.A. Baggerman (1959) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van uitgeverij en boekhandel aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Dr. P.A. Tiele-stichting.

Arianne Baggerman houdt zich bezig met de veranderende plaats van het boek in de periode 1650-1900 binnen een brede cultuurhistorische context. Daarbinnen geeft zij behalve aan auteurs, uitgeverij en boekhandel ook veel aandacht aan de rol van lezers, hun leesgedrag, lectuurconsumptie en de receptie van hun lectuur. Een andere thematiek binnen het onderzoek van Baggerman is de ontwikkeling van egodocumenten vanaf de zestiende eeuw. Op dit moment schrijft zij een samenvattende studie waarin zij de opkomst van het autobiografische schrijven in verband brengt met het ontstaan van een nieuwe conceptie van tijd, veranderingen in historisch besef en de commercialisering van de boekenmarkt in de periode 1750-1930.

Baggerman is redacteur van onder andere Quaerendo en de internationale publicatiereeks Egodocuments and History. Ook is zij betrokken bij de opzet van het Europees onderzoeksproject ‘Egodocuments in European context. First-person writings in Europe from the end of the Middle Ages to the beginning of the twentieth century'. Daarin zal Baggerman het onderzoek coördineren naar de productie, distributie en consumptie van gedrukte autobiografieën en memoires in internationaal comparatief perspectief en naar leesgedrag, lectuurvoorkeuren en de receptie van literatuur in egodocumenten. Daarnaast wil zij zich in de toekomst gaan bezighouden met het thema (zelf)censuur in de vroegmoderne tijd en de eerste decennia van de negentiende eeuw.

Baggerman is sinds 2001 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarvoor werkte ze voor de universiteit van Utrecht en was ze betrokken bij diverse projecten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Samen met Rudolf Dekker schreef Baggerman een cultuurhistorische studie naar de belevingswereld van een achttiende-eeuws jongetje: Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1798). In 2005 werden ze hiervoor genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Het boek werd bekroond met de dr Wijnandt Franckenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en onlangs met de Martinus J. Langeveldprijs voor de beste studie op het terrein van de historische pedagogiek.