Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. S.E. Buitendijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Eerstelijns Verloskunde en Ketenzorg aan de Faculteit der Geneeskunde.

Mw. prof. dr. S.E. Buitendijk (1958) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Eerstelijns Verloskunde en Ketenzorg aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Dit is de eerste leerstoel voor eerstelijns verloskunde in Nederland.

Nederland heeft een uniek systeem van zorg tijdens de zwangerschap en rondom de geboorte. Ruim 80 procent van de zwangere vrouwen wordt begeleid door verloskundige professionals dicht bij huis, in de eerstelijnszorg. Ruim 40 procent bevalt ook onder begeleiding van deze professionals, thuis of in de polikliniek. Nederlandse verloskundigen zijn zeer goed getraind, kunnen onafhankelijk van gynaecologen werken en zijn verantwoordelijk voor risicoselectie tijdens de zwangerschap en de geboorte.

Hoewel verloskundigen professioneel zeer bekwaam zijn, worden ze nog maar relatief recent wetenschappelijk getraind. De wetenschappelijke basis voor hun handelen neemt toe, maar er zijn nog vele aspecten van de verloskundige zorg die beter moeten worden bestudeerd. Simone Buitendijk gaat zich bezighouden met de verandering in vormen van samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen, en de beleving van de zorg bij onder andere allochtone vrouwen. Ook bekijkt zij het effect van de toegenomen vraag naar pijnstilling en de schaalvergroting van de zorg rondom bevallingen.

Buitendijk zal naast het invullen van deze leerstoel ook werkzaam blijven als bijzonder hoogleraar Integrale preventieve gezondheidszorg voor kinderen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daarnaast is zij hoofd van het programma ‘Jeugd' bij TNO. Buitendijk haalde vorige maand nog de landelijke pers als co-auteur van het artikel waaruit bleek dat thuisbevallingen net zo veilig zijn als ziekenhuisbevallingen.