Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. E.R. Engelen is benoemd tot hoogleraar Financiële Geografie en bijzonder hoogleraar Etnisch Ondernemerschap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. dr. E.R. Engelen (1963) is benoemd tot hoogleraar Financiële Geografie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar Etnisch Ondernemerschap aan de FMG. De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting VNO-NCW Leerstoel Etnisch Ondernemerschap.

Etnisch Ondernemerschap

Als bijzonder hoogleraar zal Ewald Engelen een dag per week werkzaam zijn bij het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) van de UvA, waar de bijzondere leerstoel is ondergebracht. Hij gaat daar empirisch sociaalwetenschappelijk onderzoek doen - in internationaal vergelijkend perspectief - naar de ontwikkeling van het zelfstandig ondernemerschap van immigranten van de eerste en tweede generatie. Daarnaast zal Engelen zich richten op het bevorderen van het academisch onderwijs op het terrein van etnisch ondernemerschap en het doen van concrete aanbevelingen ter stimulering van het zelfstandig ondernemerschap van immigranten.

Financiële Geografie

Zijn werk als hoogleraar Financiële Geografie zal Engelen vier dagen per week uitvoeren aan het Amsterdam Metropolitan Institute for Development Studies (AMIDSt) van de UvA. Het onderzoek dat hij uit hoofde van deze leerstoel gaat verrichten bouwt voort op het financieel geografische werk dat Engelen de afgelopen jaren heeft gedaan. In het bijzonder gaat het om de structurele verschuivingen in de locaties van financiële dienstverlening als gevolg van internationalisering, geopolitieke machtsverschuivingen, de financiële crisis en de politieke reacties daarop. Tevens zal Engelen een onderwijslijn in de financiële geografie gaan opzetten.

Wetenschappelijke loopbaan

Engelen is sinds 1994 verbonden aan de UvA, sinds 2007 als universitair hoofddocent bij de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies. Daarnaast was hij van 2003 tot 2005 werkzaam als research fellow op het terrein van de sociale wetenschappen en toegepaste filosofie bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Van 2004 tot 2006 werkte Engelen als onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Sinds 2008 is hij adviseur en lid van de redactieraad van het televisieprogramma Buitenhof van de VPRO. Ook is hij vaste economiecolumnist voor De Groene Amsterdammer. In 2005 ontving Engelen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek Where the Global Becomes Local. Amsterdam and the Changing Face of Finance.