Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J. Oomens is benoemd tot bijzonder hoogleraar Action Spectroscopy aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Foto: Jeroen Oerlemans.
Dhr. dr. J. Oomens (1968) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Action Spectroscopy aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Physica.

Jos Oomens ontwikkelde een methode om infraroodspectra van massageselecteerde ionen te meten met een vrije-elektronenlaser. De infraroodspectra bevatten belangrijke informatie over de moleculaire structuur van de ionen, die niet uit het massaspectrum zelf afgeleid kan worden en die niet met standaard spectroscopische methoden verkregen kunnen worden. In het kader van de gebruikersfaciliteit Free Electron Laser for Infrared eXperiments (FELIX) aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen wordt deze methode ook veelvuldig ingezet voor samenwerkingsprojecten met gastonderzoekers uit Amerika en Europa. Oomens richt zijn onderzoek op het verder ontwikkelen van spectroscopische methoden met FELIX en andere laserbronnen, maar ook op het verder toepassen van deze methoden.

Oomens is sinds 1999 werkzaam bij het FOM-instituut voor Plasmafysica in Nieuwegein, eerst als onderzoeker, later als groepsleider van de Molecular Dynamics Group. Voor die tijd werkte hij als onderzoeker aan de Gadja Mada University in Jogjakarta (Indonesië) en de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2007 ontving Oomens, als lid van een onderzoeksgroep, de subsidie Partnerships for International Research and Education van de National Science Foundation (NSF).