Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. mr. dr. B. van Rooij is benoemd tot hoogleraar Chinees recht en regulering aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Dhr. prof. dr. Benjamin van Rooij, hoogleraar Chinees recht en Regulering
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. mr. dr. B. van Rooij (1973) is benoemd tot hoogleraar Chinees recht en regulering aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Benjamin van Rooij doet vergelijkend en interdisciplinair onderzoek op het terrein van Chinees recht en regulering. Hij bestudeert op welke wijze recht het beste ongewenst gedrag van bedrijven kan reguleren binnen de bijzondere politieke, economische, juridische en maatschappelijke context van China. Onderzoeksterreinen van regulering zijn arbeid, milieu, voedselveiligheid, intellectuele eigendom en ruimtelijke ordening. Centraal in het onderzoek zijn thema's zoals de implementeerbaarheid van wetgeving, de invloed van reguleringsinstrumenten (staat, markt, of vrijwillig) op effecten van regulering, de perceptie van bedrijfsmanagers op wetgeving en implementatie, handhavingstrategieën en hun invloed op naleving, en ten slotte de rol van burgers in regulering. Door vergelijking en een kritische analyse van bestaande reguleringstheorieën, probeert Van Rooij de bevindingen uit China te gebruiken om theorievorming te stimuleren. Van Rooij leidt momenteel twee onderzoeksprojecten gefinancierd door NWO. Het eerste project is een vergelijkende studie naar regulerende handhaving in China, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dit project is een samenwerking met de London School of Economics and Political Science en de Chinese Academy of Social Sciences. Het tweede project bestudeert hoe legal empowerment-interventies milieuslachtoffers kunnen helpen bij het inroepen van hun rechten. Dit onderzoek is een samenwerking met onder andere de China University of Politics and Law en de Universiteit Leiden. Naast dit onderzoek zal Van Rooij tevens onderwijs verzorgen over de ontwikkeling van de rechtsstaat en toegang tot het recht in China.

Van Rooij studeerde Rechtsgeleerdheid en Chinese taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij cum laude, eveneens in Leiden, op het proefschrift Regulating Land and Pollution in China: Lawmaking, Compliance and Enforcement, Theory and Cases. Van Rooij was sinds 2000 werkzaam aan het Van Vollenhoven Institute for Law, Governance and Development van de Universiteit Leiden, eerst als docent/onderzoeker en sinds 2006 als universitair docent. In de afgelopen jaren was hij adviseur voor onder andere de minister-president, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Hij publiceert regelmatig in internationale vaktijdschriften en begin 2010 verschijnt in Law & Policy een door hem medegeredigeerde editie over regulerende handhaving in opkomende economieën. Van Rooij wordt vanaf 2010 Hauser Global Faculty Professor aan New York University, School of Law.