Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. P.M. Kooijman is benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. prof. dr. P.M. Kooijman (1951) is benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul Kooijman houdt zich bezig met het experimentele onderzoek naar neutrino's die vanuit de kosmos de aarde bereiken. Hiermee kan hij informatie over processen in het binnenste van kosmische objecten inwinnen. Ook kan Kooijman met zijn onderzoek mogelijk signalen van annihilatie van donkere materie waarnemen. Voor het onderzoek naar neutrino's zijn zeer grote detectoren nodig. Deze worden op grote diepte in de Middellandse Zee gebouwd, waar de detectoren van het zeewater gebruik maken als detectiemiddel. Momenteel werkt Kooijman aan het prototype-experiment ANTARES. Ook is hij actief in het ontwerp van de KM3NeT-detector, een enorme neutrinodetector op de bodem van de Middellandse Zee met een volume van enige kubieke kilometers, waarvan de constructie over enige jaren van start zal gaan.

Kooijman is sinds 1988 werkzaam als universitair (hoofd)docent aan de UvA. Ook werkt hij sinds 2000 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (UU). Voor die tijd was Kooijman onder meer verbonden aan het Argonne National Lab in Chicago (Verenigde Staten). Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer in vaktijdschriften als European Physical Journal, Journal of High Energy Physics en Physics Letters B.