Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. P.J. de Jong is benoemd tot hoogleraar Experimentele Hoge Energie Fysica voorbij het standaardmodel aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. prof. dr. P.J. de Jong (1965) is benoemd tot hoogleraar Experimentele Hoge Energie Fysica voorbij het standaardmodel aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul de Jong houdt zich binnen het ATLAS-experiment bezig met experimenteel onderzoek aan deeltjesbotsingen bij de Large Hadron Collider (LHC) van CERN, het Europese Laboratorium voor Deeltjesfysica. In hoge-energieproton-protonbotsingen bij de LHC kunnen zware deeltjes geproduceerd worden, zowel bekende deeltjes als topquarks, als mogelijkerwijs nieuwe, nog onbekende deeltjes. Dergelijke nieuwe deeltjes vormen een venster op nieuwe inzichten in de fysica die verder gaan dan het Standaard Model van elementaire deeltjes. De Jong werkt in het bijzonder aan het zoeken naar bewijzen van supersymmetrische deeltjes in ATLAS. Supersymmetrie zou een antwoord kunnen geven op enkele problemen binnen het Standaard Model en levert ook een kandidaat-deeltje dat een substantieel deel van de mysterieuze donkere materie in het heelal zou kunnen vormen. In 2008 kende NWO De Jong een Vici-subsidie toe om deze zoektocht te kunnen intensiveren.

De Jong is sinds 2009 werkzaam aan de UvA als bijzonder hoogleraar Experimentele Hoge Energie Fysica. Daarnaast is hij projectleider bij het NIKHEF in Amsterdam en plaatsvervangend hoofd bij het FOM-ATLAS-programma. Voor die tijd werkte De Jong onder meer als postdoc aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en als fellow op CERN. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer in vaktijdschriften als Physical Letters B en het Physical Review Letters.