Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. G.G. Kenter is benoemd tot hoogleraar Gynaecologische Oncologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Foto: Jeroen Oerlemans
Mw. prof. dr. G.G. Kenter (1952) is benoemd tot hoogleraar Gynaecologische Oncologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Gemma Kenter doet onderzoek naar de rol van de immunologie en immunotherapie bij aandoeningen van de vrouwelijke genitalia die worden veroorzaakt door een HPV-infectie. Deze infecties kunnen kanker veroorzaken. Daarnaast is zij geïnteresseerd in de langetermijngevolgen ten aanzien van seksualiteit na de behandeling van baarmoederhalskanker. Dit leidde onder meer tot de implementatie van een zenuwsparende operatieve ingreep bij deze ziekte.

Kenter is aangesteld als hoofd van het Centrum voor Oncologische Gynaecologie Amsterdam (CGOA), een samenwerkingsverband tussen het AMC, AVL/NKI en VUMC. Alle oncologisch gynaecologen binnen het CGOA werken samen op het gebied van patiëntenzorg, wetenschap en onderwijs/opleiding. In die hoedanigheid heeft Kenter een aanstelling in alle drie de centra en wordt zij ook benoemd als hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Onderzoekers van het CGOA richten zich de komende jaren op uniformering van de zorg rond de patiënt met een oncologische gynaecologische aandoening. Dit doen zij binnen Amsterdam en de regio van het Integraal Kankercentrum Amsterdam.

Kenter werkte als hoogleraar Oncologische gynaecologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar zij opleider was en zich bezighield met de modernisering van de medische specialistenopleiding. Daarnaast is Kenter lid van meerdere werkgroepen en commissies, waaronder de commissie Bestrijding baarmoederhalskanker van de Gezondheidsraad en de Medisch Specialisten Registratie Commissie. Zij heeft vele publicaties op haar naam staan, onder meer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, het International Journal of Cancer en het NEJM.