Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. S. Repping is benoemd tot hoogleraar Humane voortplantingsbiologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Sjoerd Repping, AMC
Foto: Jeroen Oerlemans.
Dhr. dr. S. Repping (1974) is benoemd tot hoogleraar Humane voortplantingsbiologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Sjoerd Repping verricht fundamenteel en translationeel onderzoek op het gebied van de menselijke voortplanting. Het onderzoek richt zich enerzijds op het beter inzicht krijgen in de eerste paar celdelingen van het menselijke pre-implantatie embryo en anderzijds op de ontwikkeling van zaadcellen uit spermatogoniale stamcellen. Het algemeen doel van het onderzoek is het verbeteren van de zorg voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen door te zoeken naar de meeste effectieve en veilige behandelmethodes in het laboratorium en door nieuwe technieken te ontwikkelen. Als hoofd van het Fertiliteitslaboratorium van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC stond Repping mede aan de wieg van een aantal recente ontwikkelingen in de voortplantingsgeneeskunde in Nederland zoals het hiv-vrij maken van sperma van hiv-geïnfecteerde mannen, het extraheren van zaadcellen uit de testis van onvruchtbare mannen (TESE), het genetische screenen van menselijke embryo's (PGS) en het vitrificeren van eicellen.

Repping is principal investigator op de afdeling Verloskunde/Gynaecologie van het AMC en bestuurlijk actief in de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) en de European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE). In 2008 ontving Repping een VIDI-subsidie van NWO voor een onderzoek naar de ontwikkeling van een stamcel in de zaadbal tot volwaardige zaadcel. Vier jaar eerder kreeg hij een VENI-subsidie om te bestuderen hoe fouten op het Y-chromosoom kunnen leiden tot slecht zaad en daarmee onvruchtbaarheid. Repping publiceerde in diverse vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature Genetics, Cell, NEJM en JAMA.