Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. prof. dr. E.A. Crone is benoemd tot bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Foto: Jeroen Oerlemans
Mw. prof. dr. E.A. Crone (1975) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Neurofederatie.

Eveline Crone doet onderzoek naar de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kindertijd tot de volwassenheid, met specifieke aandacht voor de relatie ervan met de hersenontwikkeling. Bij haar onderzoek ligt de nadruk op de affectieve en sociale ontwikkeling in de adolescentie, en de structurele en functionele ontwikkeling van hersengebieden die hieraan bijdragen. Crone wil neuroimaging-onderzoek bij kinderen en adolescenten aan de UvA een impuls te geven.

Crone is sinds 2005 werkzaam aan de Universiteit Leiden, eerst als universitair (hoofd)docent en sinds dit jaar als hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie. Voor die tijd werkte ze in diverse functies aan de Universiteit van California (Davis, VS), de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Pittsburgh (VS). Crone heeft meerdere onderzoekssubsidies ontvangen, waaronder een Vidi-subsidie. Van 2009 tot 2011 is ze voorzitter van De Jonge Akademie, de ‘jongerenafdeling' van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van de hand van Crone verscheen in 2008 het populairwetenschappelijke boek Het puberende brein (Uitgeverij Bert Bakker/Prometheus). In november 2009 ontving ze uit handen van minister Plasterk de Huibregtsenprijs voor haar onderzoek naar kinder- en adolescentenhersenen, en het maatschappelijk belang hiervan.