Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Prof. dr. J.N. Tillie (1961) is benoemd tot hoogleraar Political Science, in het bijzonder Diversity and Political Integration, aan de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tillie combineert het hoogleraarschap met zijn functie van decaan aan de faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), die hij sinds maart 2014 bekleedt.

Tillie, Jean, hoogleraar Political Science, FMG
Foto: Dirk Gillissen

Jean Tillie doet onderzoek naar de multiculturele democratie. In het bijzonder richt hij zich op  radicalisering en extremisme, anti-immigrantengevoelens en de electorale voorkeur voor extreemrechtse partijen in Europa, en de politieke integratie van migranten. Hij is coördinator van het project EURISLAM, een internationale vergelijkende studie van de sociaalculturele integratie van moslims. Ook coördineerde hij nationale studies naar de opkomst en het stemgedrag van migranten bij gemeenteraadsverkiezingen.

Onlangs verscheen van Tillie’s hand het boek Rumoer. Nederlandse kiezers en politiek na 1998 (Amsterdam University Press), dat hij schreef met Joop van Holsteyn, Henk van der Kolk en Kees Aarts. Eerder publiceerde hij - met Marieke Slootman, Amin Majdy en Frank Buijs - Salafi-jihadi’s in Amsterdam. Portretten (Aksant, 2009) en Gedeeld land. Het multiculturele ongemak van Nederland (Meulenhoff, 2008).

Tillie is sinds 1995 verbonden aan de UvA, sinds 2004 universitair hoofddocent Politicologie en sinds 2007 tevens als bijzonder hoogleraar Electorale Politiek, in het bijzonder de relatie tussen electorale processen en hun economische, culturele, etnische en maatschappelijke context. Van 2012 tot 2014 was hij hoofd van de afdeling Politicologie van de UvA. Ook was Tillie programmaleider van de onderzoeksgroep ‘Challenges to Democratic Representation’ van de Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) en adjunct-directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES).