Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof. dr. D. Veenman (1983) is per 1 september benoemd tot hoogleraar Financial Accounting aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Veenman, David, hoogleraar ABS, Financial Accounting
Fotograaf: Dirk Gillissen

David Veenman doet onderzoek naar de rol van financiële verslaggeving en andere informatievoorziening in de waardering van beursgenoteerde bedrijven. Zijn onderzoek richt zich op het identificeren van situaties waarin bedrijfsspecifieke informatie niet perfect wordt verwerkt in aandelenkoersen. De fricties die aan zulke situaties ten grondslag liggen komen voort uit de persoonlijke belangen van managers bij het verstrekken van informatie, de belangen van intermediairs zoals financieel analisten, en de cognitieve beperkingen die gebruikers van financiële informatie ondervinden bij het verwerken van grote hoeveelheden data. Veenman doet empirisch onderzoek naar fenomenen in aandelenmarkten die het gevolg zijn van deze fricties en naar het effect van regelgeving (zoals het verplicht rapporteren over de kwaliteit van internal control of de versnelde deponering van de jaarrekening) op een efficiëntere totstandkoming van koersen.

Veenmans voorgaande onderzoek richtte zich op de identificatie van koersgevoelige informatie uit de aandelentransacties van managers en de vraag of zulke insider trading de informatiestroom in aandelenmarkten tegenwerkt of juist bevordert. Op dit moment werkt hij aan een project dat als doel heeft een beter inzicht te krijgen in waarom bedrijven gebruik maken van alternatieve winstbegrippen in de presentatie van hun jaar- en kwartaalcijfers. Voor het overige deel heeft zijn onderzoeksagenda een meer econometrische insteek en focust hij op het beter meten van belangrijke concepten in het onderzoeksveld.

Veenman is sinds 2014 bijzonder hoogleraar Financiële Verslaggeving en Bedrijfswaardering aan de Erasmus Universiteit. Eerder werkte hij als universitair docent aan de UvA, en als universitair hoofddocent aan Erasmus Universiteit. Veenman is tevens research fellow bij Tinbergen Institute. Hij publiceerde in tal van toonaangevende wetenschappelijke accounting journals, onder meer in The Accounting Review, Journal of Accounting and Economics, Review of Accounting Studies, en Contemporary Accounting Research. Daarnaast fungeert Veenman frequent als reviewer voor deze tijdschriften en zit hij in de redactie van European Accounting Review. Veenman geeft regelmatig presentaties over zijn werk op toonaangevende instituten zoals INSEAD Business School, London Business School, London School of Economics, en University of Toronto. In 2012 ontving hij een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).