Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Mw. dr. J. Ananworanich (1968) is benoemd tot hoogleraar Internal Medicine, with a focus on novel strategies and interventions towards an HIV cure, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Ananworanich, Jintanat, Hoogleraar AMC, Internal Medicine
Foto: HJF, US

Jintanat Ananworanich heeft een brede achtergrond op het gebied van hiv-medicatie en leidde meer dan 100 klinische onderzoeken in Thailand. Voorheen hield zij zich bezig met de farmacokinetiek van antiretrovirale medicijnen, beschrijving en behandeling van resistent hiv, aan hiv gerelateerde co-infecties en comorbiditeit, en nieuwe methoden voor de behandeling van hiv. Haar huidige onderzoek is gericht op acute hiv-infectie, genezing van hiv en met hiv gepaard gaande neurocognitieve stoornissen bij volwassenen en kinderen. Zij was hoofdonderzoeker van diverse door de Amerikaanse National Institutes of Health gefinancierde projecten rond de effecten van hiv op de hersenfunctie en hiv-reservoirs bij volwassenen en kinderen. Ananworanich geeft nog altijd leiding aan het door haar opgezette RV254-onderzoek naar acute hiv-infectie, waarbij acuut geïnfecteerde Thai onmiddellijk worden gediagnosticeerd en behandeld. Deze onderzoeken hebben geleid tot nieuwe kennis over hiv-pathogenese in het beginstadium van infectie. Ze is protocolvoorzitter van vier onderzoeken ter beoordeling van behandelwijzen die gericht zijn op het terugdringen van hiv bij de behandeling van volwassenen tijdens acute hiv-infectie.  

Als hoogleraar Internal Medicine aan de UvA zal dr. Ananworanich zich richten op uitbreiding en bevordering van multidisciplinair onderzoek op het gebied van acute hiv-infectie, genezing van hiv en hiv bij kinderen/adolescenten in Thailand. Tegelijkertijd zal ze een vruchtbaar snijvlak en synergie creëren met nauw verwante onderzoekslijnen waarin het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) met een aantal afdelingen van het AMC samenwerkt. Met haar ruime kennis van de problemen waarmee kinderen en volwassenen met een hiv-infectie te maken krijgen, zal Ananworanich zorgen voor onderlinge samenwerking tussen basis- en klinisch onderzoekers op diverse terreinen (waardoor translationeel onderzoek wordt gestimuleerd), zowel binnen het AMC als internationaal. De algemene doelstelling van het gedeelde belang van dr. Ananworanich en de onderzoekers van het AMC is het initiëren en stimuleren van onderzoek naar de pathogenese van hiv-persistentie en methoden om hiv-persistentie te beheersen en te bestrijden, en het verminderen van de nadelige effecten van hiv op de hersenen bij kinderen en volwassenen.

Ananworanich is Associate Director for Therapeutics Research bij het Amerikaanse Military HIV Research Programme in Maryland (VS) en Co-director Southeast Asia Research Collaboration on HIV bij het AIDS Research Center van het Thaise Rode Kruis in Bangkok. Zij behaalde haar medische graad in Thailand en beschikt over drie Amerikaanse diploma’s voor respectievelijk pediatrie, allergie en immunologie, en klinische en laboratorium-immunologie.

Ananworanich, die in 2008 aan de UvA promoveerde, is lid van de stuurgroep van het initiatief Towards an HIV Cure van de International AIDS Society en lid van de commissies voor hiv-bestrijding van de door de Amerikaanse National Institutes of Health gefinancierde netwerken ACTG en IMPAACT. Gedurende haar loopbaan heeft Ananworanich meer dan 200 collegiaal getoetste artikelen gepubliceerd. Daarnaast is zij hoofdredacteur van het Journal of Virus Eradication.