Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. P.R. Schuurman (1968) is benoemd tot hoogleraar Functionele Neurochirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Schuurman, Rick, hoogleraar AMC, Functionele Neurochirurgie
Foto: Dirk Gillissen

Rick Schuurman doet onderzoek naar functionele neurochirurgie, in het bijzonder de diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS). Het gaat om de behandelingen die zijn gericht op het verminderen van symptomen en het verbeteren van het functioneren van de patiënt met een aandoening van de hersenen waardoor de fysiologische netwerkfuncties in de hersenen zijn veranderd. Schuurman houdt zich al langere tijd bezig met onderzoek op het gebied van DBS bij neurologische ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, tremor en dystonie. Hij stond aan de basis van het onderzoek in Nederland naar DBS bij psychiatrische aandoeningen zoals obsessief-compulsieve stoornis en therapie-refractaire depressie.

Als hoogleraar gaat Schuurman zich richten op optimalisatie van bestaande toepassingen van DBS, verdere technische innovaties en de verbreding van de klinische toepassingen van DBS in nieuwe indicaties. Naast onderzoek houdt Schuurman zich bezig met het trainen van neurochirurgen die hun opleiding hebben voltooid en zich willen verdiepen in deze behandelvormen.

Schuurman is neurochirurg bij het AMC en principal investigator binnen het speerpunt Neurologische en Psychiatrische aandoeningen. Hij is medeoprichter van het Young Neurosurgeon Training Program, een internationaal trainingsprogramma voor functionele neurochirurgie voor junior neurochirurgen in samenwerking met de farmaceutische industrie. Schuurman is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Functionele Neurochirurgie bij Bewegingsstoornissen, penningmeester van de European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery, bestuurslid van de World Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery en lid van de Global Working Group for  Neurosurgery in Psychiatric disorders.