Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. C.J.F. Boon (1980) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Klinische Ophthalmogenetica aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Algemene Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Blindheid (ANVVB).

Boon, Camiel, hoogleraar AMC, Oogheelkunde
Foto: Dirk Gillissen

Binnen zijn leeropdracht zal Camiel Boon zich met name richten op vernieuwend klinisch, translationeel en therapeutisch onderzoek en topreferente zorg voor patiënten met erfelijke oogziekten, in het AMC en binnen nationale en internationale onderzoeksnetwerken. Dit onderzoek zal plaatsvinden in het AMC dat  een expertisecentrum is voor erfelijke oogziekten.  AMC beschikt over één van de grootste klinische en genetische databases ter wereld voor erfelijke oogziekten. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is Boon betrokken bij de ontwikkeling van gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen. In zijn functie als bijzonder hoogleraar gaat hij zich richten op het versterken van de onderzoekssamenwerking tussen LUMC en AMC. Tevens zal hij actief betrokken zijn  bij onderwijs aan geneeskundestudenten, oogartsen in opleiding en oogartsen.

Boon is oogarts en klinisch wetenschapper aan de afdeling Oogheelkunde van het LUMC. Hij werd opgeleid tot oogarts in het Radboud Universitair Medisch Centrum. Na aanvullende klinische en chirurgische fellowships in Oxford en Het Oogziekenhuis Rotterdam is Boon in het bijzonder gespecialiseerd in erfelijke en andere aandoeningen van het netvlies en hun medische en chirurgische behandeling. Hij promoveerde in 2009 cum laude aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift “Hereditary retinal disease – Clinical and genetic studies on the role of the peripherin/RDS gene, the BEST1 gene, and the CFH gene”. Voor dit proefschrift ontving hij de Binkhorst Prijs voor het beste oogheelkundige proefschrift van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), evenals de Best Thesis Award van het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences.

Na toekenning van een Niels Stensen Fellowship Award verbleef Boon een jaar voor een klinisch  en onderzoeksfellowship aan het Oxford University Eye Hospital waar hij betrokken was bij onderzoek naar gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen. Daar zette hij onderzoek op naar de oogziekte centrale sereuze chorioretinopathie. Voor zijn onderzoek naar deze en andere erfelijke oogziekten ontving bij onder andere het Gisela Thier Fellowship van de Universiteit Leiden en een ZonMw Veni-beurs.

Boon is fellow van de European Board of Ophthalmology, bestuurslid van onder andere de werkgroep Medische Retina van het NOG, medeoprichter en bestuurslid van de European Young Retinal Specialists Society (YoungRetina), en oprichter van het internationale CHASE Consortium voor klinisch en genetisch onderzoek naar centrale sereuze chorioretinopathie. Boon is initiatiefnemer en hoofdonderzoeker van meerdere behandeltrials voor aandoeningen van het netvlies. Daarnaast is hij als oogarts lid van de medische adviesraad van diverse patiëntenverenigingen.