Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. J.W.J. Burgers is benoemd tot hoogleraar Bronontsluiting en apparaat voor historisch onderzoek van de geschiedenis van Nederland aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. J.W.J. Burgers (1953) is benoemd tot hoogleraar Bronontsluiting en apparaat voor historisch onderzoek van de geschiedenis van Nederland aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING).

Jan Burgers zal zich in onderwijs en onderzoek vooral richten op de (middeleeuwse) geschreven bronnen. Deze vormen de basis voor het geschiedkundig onderzoek. Voor de historicus is het daarom belangrijk ze optimaal te kunnen gebruiken, zowel de teksten die in gepubliceerde vorm beschikbaar zijn als de bronnen in archieven en bibliotheken. Burgers richt zich op de ambachtelijke historische hulpwetenschappen als paleografie, chronologie, codicologie en oorkondenleer, die nodig zijn om de bron te kunnen lezen, dateren en begrijpen. Hij legt zich ook toe op de verschillende aspecten van de bronnenkritiek, de attitude en technieken waarmee de tekst bevraagd wordt, en die een verantwoorde interpretatie mogelijk maken.

Burgers is sinds 2004 onderzoeker bij het ING. Eerder was hij als docent en onderzoeker werkzaam aan de UvA. Zijn laatste aanstelling aan de UvA, en tegelijk aan de Universiteit van Gent, stond sinds 2006 in het teken van het project 'De oorkonden en kanselarij van de graven van Holland en Henegouwen, (1280)1299-1345' van het Vlaams-Nederlands Comité voor Nederlandse taal en cultuur. Burgers heeft diverse monografieën en artikelen gepubliceerd over de Middeleeuwse paleografie en diplomatiek, de verhalende bronnen, en de institutionele en politieke geschiedenis van Holland, waaronder een studie over en uitgave van de Rijmkroniek van schrijver Melis Stoke. Momenteel is hij aan het ING verantwoordelijk voor de digitale editie van de registers van de Hollandse grafelijkheid in de Henegouwse periode (1316-1345).