Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. M. Sjerps is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Statistiek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Marjan Sjerps
Foto: Jeroen Oerlemans
Mw. dr. M. Sjerps (1965) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Forensische Statistiek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Criminalistiek en is ondergebracht bij het Korteweg de Vries Instituut voor Wiskunde van de FNWI.

Marjan Sjerps doet onderzoek naar de toepassingen van statistiek en kansrekening in de forensische wetenschappen en het strafrecht. Dit gebied wordt forensische statistiek genoemd. Het gaat daarbij om het interpreteren van bewijs, waarbij bewijskracht uitgedrukt wordt in een verhouding van twee kansen. Kernvragen van haar onderzoek zijn: hoe kan een (forensisch) onderzoeker de bewijskracht van zijn onderzoeksresultaten bepalen? Hoe kan hij deze bewijskracht vervolgens rapporteren aan politie of justitie? Wat is de bewijskracht van een combinatie van verschillende bewijsmiddelen?

De forensische statistiek beschouwt deze vragen aan de hand van wiskundige modellen. Dit levert een mix van nieuwe toepassingen van statistische technieken, de ontwikkeling van nieuwe theorieën en fundamenteel onderzoek. Dit laatste heeft betrekking op vragen over de essentie van statistisch bewijs en het omgaan met waarschijnlijkheid in de rechtszaal.

Sjerps combineert het hoogleraarschap met haar werk als statisticus bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dit levert een belangrijke meerwaarde op voor het onderwijs en het NFI. Het is voor forensisch onderzoek belangrijk om wetenschappelijk verankerd te zijn.

Sjerps studeerde wiskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen met als specialisatie statistiek en operations research. Sinds 1993 is zij als statisticus werkzaam bij het NFI. Sjerps adviseert onderzoekers op statistisch terrein, treedt soms op als deskundige in rechtszaken en doet onderzoek op het gebied van forensische statistiek. In 1994 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op een onderwerp uit de theoretische biologie. Sjerps is lid en medeoprichter van de Europese Forensic Statistics Research Group.