Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Mw. dr. C.E.M. Hollak is per 11 december 2008 benoemd tot hoogleraar Metabole Ziekten, in het bijzonder de erfelijke stofwisselingsziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Mw. dr. C.E.M. Hollak (1962) is per 11 december 2008 benoemd tot hoogleraar Metabole Ziekten, in het bijzonder de erfelijke stofwisselingsziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Carla Hollak houdt zich bezig met zeldzame erfelijke stofwisselingsziekten bij volwassen patiënten. In haar onderzoek richt ze zich op het natuurlijk beloop, pathofysiologie, behandeling en monitoring van lysosomale stapelingsziekten. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Fabry en de ziekte van Gaucher, die worden veroorzaakt door een tekort aan één van de enzymen in het lysosoom. Hollak is de drijvende kracht geweest vanuit de kliniek om samen met de biochemie, radiologie en kindergeneeskunde binnen het AMC een top-referent centrum te realiseren voor deze aandoeningen. Het multidisciplinaire samenwerkingsverband is tot uitdrukking gekomen in het in 2008 opgerichte Amsterdam Lysosome Center, Sphinx. Daarnaast richt zij zich in de breedte op goede transitie en zorg voor volwassenen met erfelijke stofwisselingsziekten. Deze groep patiënten, met bijvoorbeeld PKU en galactosemie, neemt zeer snel toe en vereist gespecialiseerde kennis.

Hollak studeerde Geneeskunde aan de UvA en specialiseerde zich vervolgens in de hematologie. In 1996 promoveerde zij op een proefschrift over de ziekte van Gaucher. Van 1998 tot 2005 werkte Hollak als specialist bij de afdeling Hematologie van het AMC. Sinds 2002 is zij hoofd van de kliniek voor volwassen patiënten met lysosomale stapelingsziekten. In 2005 stapte ze van de afdeling Hematologie over naar de afdeling Endocrinologie en Metabolisme voor een functie als specialist op het terrein van aangeboren afwijkingen in het metabolisme van volwassenen. In deze functie initieerde Hollak de polikliniek Volwassenen met Erfelijke Stofwisselingsziekten. Zij zit in het bestuur van de European Study Group on Lysosomal Diseases en participeert actief in de European Working Group on Gaucher Disease. Vanwege haar expertise maakt zij ook deel uit van diverse nationale en internationale adviesorganen.