Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. F.J.M. Roeters is benoemd tot bijzonder hoogleraar Adhesieve Tandheelkunde aan de Faculteit der Tandheelkunde.

Foto: Jeroen Oerlemans.
Dhr. dr. F.J.M. Roeters (1954) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Adhesieve Tandheelkunde aan de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld door de Stichting Bijzondere Leerstoel Kuraray Dental.

Joost Roeters is al lang actief op het terrein van de adhesieve tandheelkunde. Sinds halverwege de vorige eeuw werd het mogelijk om aan tanden te plakken en werden tandkleurige, op kunsthars gebaseerde, vulmaterialen (composieten) en lijmen ontwikkeld. Een belangrijk voordeel van deze vorm van tandheelkunde is de verminderde noodzaak om houvast te creëren door tandweefsel weg te boren omdat het vulmateriaal direct aan de tand kan worden geplakt. Het plakken aan tandweefsel leidt er ook toe dat de sterkte van de tand weer toeneemt. Door de jaren heen zijn de materialen en technieken verbeterd en is het toepassingsgebied van composieten uitgebreid. Tegenwoordig spelen composieten een belangrijke rol bij het behandelen van tanden die aangetast zijn door cariës of slijtage en kunnen ze ook een oplossing bieden bij tal van esthetische gebitsafwijkingen. Roeters interesseert zich ook voor de invloed van de manier van vullen door de tandarts op de duurzaamheid van de restauratie. Hij zal zich in samenwerking met de verschillende afdelingen binnen ACTA bezighouden met onderwijs en onderzoek op dit onderdeel van de tandheelkunde. Daarnaast zal hij een coördinerende rol vervullen om de samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek tussen ACTA en de Radboud Universiteit Nijmegen te verbeteren.

Roeters is sinds 1978 verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onder meer als universitair docent op de afdelingen Kindertandheelkunde en Cariologie en Endodontologie. In 1992 is hij gepromoveerd met het proefschrift The prediction of future caries prevalence in pre-school children. Sinds 2002 is hij universitair hoofddocent Adhesieve Tandheelkunde bij de vakgroep Preventieve en Curatieve tandheelkunde. Roeters is eerste auteur van twee boeken over esthetische tandheelkunde met composiet waarbij Hein de Kloet de tweede auteur was. Verder heeft hij publicaties in diverse wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan. Als docent is hij betrokken bij verschillende praktische en theoretische cursussen op het gebied van de adhesieve tandheelkunde.