Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. G.J.J.M. Stams is benoemd tot hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Geert Jan Stams
Foto: Jeroen Oerlemans.
Dhr. dr. G.J.J.M. Stams (1959) is benoemd tot hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Geert Jan Stams onderzoekt ernstige gedrags- en opvoedingproblemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen waarbij justitieel ingrijpen dreigt of plaatsvindt. Dit ingrijpen kan geschieden vanuit een strafrechtelijk kader (interventies die zich richten op de aanpak van jeugddelinquentie) of civielrechtelijk kader (interventies die tot doel hebben ernstige bedreigingen van de ontwikkeling van het kind op te heffen, zoals gebeurt in het kader van de ondertoezichtstelling). Stams heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar morele ontwikkeling binnen ‘normale' groepen en specifieke (dader)groepen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in validatie-onderzoek van meetinstrumenten die gebruikt worden in de (Forensisch)-Orthopedagogische praktijk, bijvoorbeeld om de kans op recidive vast te stellen bij jeugdige delinquenten. Ook houdt hij zich bezig met onderzoek naar de effectiviteit van (forensische) jeugdzorginterventies en de condities waaronder deze worden uitgevoerd, zoals onderzoek naar het behandelmilieu binnen de residentiële jeugdzorg. Ten slotte heeft Stams een ruime expertise opgebouwd in het verrichten van meta-analyses op het terrein van pedagogische interventies en de ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

Stams werkt sinds 2002 als universitair hoofddocent Forensische Orthopedagogiek aan de UvA. In 2006 zette hij in samenwerking met prof. dr. Peter van der Laan de minor Jeugdcriminaliteit en Justitieel Jeugdbeleid op aan de UvA en een jaar later, aan dezelfde universiteit, de master Forensische Orthopedagogiek. Voor die tijd was Stams onder meer werkzaam voor de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en in de praktijk van Jeugdzorg. Hij was gedurende enkele jaren voorzitter van de Databank Effectieve Jeugdinterventies en later van de Erkenningscommissie Jeugdinterventies. Stams werkt intensief samen met verschillende instellingen in de jeugdzorg, zoals Spirit in Amsterdam en Jeugdformaat in Den Haag.