Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. ir. J.E. Frank is benoemd tot bijzonder hoogleraar Numerieke Analyse en Dynamische Systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. ir. J.E. Frank (1970) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Numerieke Analyse en Dynamische Systemen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Hoger Onderwijs in de Toegepaste Wiskunde.

Jason Frank verricht onderzoek naar dynamische aspecten van numerieke algoritmen voor het oplossen van differentiaalvergelijkingen die tijdsafhankelijke processen in de natuurwetenschappen beschrijven. Continue modellen tonen dynamisch gedrag dat kan worden begrepen met de methoden van toegepaste analyse. Numerieke methoden voor het rekenkundig oplossen van die modellen tonen echter een eigen dynamiek die wel of niet overeenkomt met het continue geval. Een belangrijk voorbeeld is het behoud van energie in mechanische systemen; algoritmen die energie behouden geven vaak betere resultaten dan algoritmen zonder deze eigenschap. Dit is vooral van belang bij het uitvoeren van lange simulaties om data te genereren die vervolgens statistisch geanalyseeerd worden, want inconsistent dynamisch gedrag leidt tot structurele afwijkingen in de statistiek van de data. Het werk van Frank heeft toepassingen in atmosfeer- en oceaanwetenschappen, en energieproductie en -distributie.

Frank studeerde Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de University of Kansas (VS). In 2000 promoveerde hij in de Wiskunde op het proefschrift Efficient Algorithms for the Numerical Solution of Differential Equations aan de Technische Universiteit Delft. Frank is sinds 2000 werkzaam bij het Centrum Wiskunde & Informatica, sinds 2007 als hoofd van de onderzoekgroep Dynamical Systems and Numerical Analysis. Daarnaast is hij sinds 2008 redacteur bij SIAM Journal on Scientific Computing.