Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. Stephen Small is benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands Slavernijverleden en erfenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis.

Foto: Jeroen Oerlemans.
Dhr. dr. Stephen Small (1960) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands Slavernijverleden en erfenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Het NiNsee onderzoekt, gedenkt en herdenkt het Nederlands slavernijverleden en haar erfenis, opdat deze erkend wordt als deel van de gemeenschappelijke geschiedenis van alle Nederlanders.

Stephen Small zal recente uitingen onderzoeken van het erfgoed, de herdenking en gedenktekens in Nederland die betrekking hebben op de slavernij en haar erfenis. Hij bestudeert de oprichting en groei van bestaande monumenten, gedenktekens, tentoonstellingen en musea in specifieke steden en naties. Small verkent ook de voornaamste gebieden waar zwarte gemeenschappen slavernij herinnerd hebben - in kerken, maatschappelijke organisaties, tijdens carnavals, festivals en parades, evenals in de meer uiteenlopende gebieden van muziek, creatief schrijven en kunst. Hij bekijkt de oorsprong en het bereik van dergelijke uitingen waarbij hij ook aandacht schenkt aan de rol van gender en etniciteit, de groepen die betrokken zijn bij de oprichting en het beheer en de impact die de uitingen hebben op de diverse gemeenschappen.

De disciplinaire aanpak van Small is gegrond in Geschiedenis, maar betrekt ook het multi-disciplinaire gebied van Afro-Amerikaanse studies, Afrikaanse diaspora studies en Cultural studies. Zijn primaire focus ligt op de erfenis van de slavernij in Nederland, maar Small probeert deze erfenis te conceptualiseren als onderdeel van een onlosmakelijk verband tussen de metropool en de kolonies.

Small is universitair hoofddocent Afro-Amerikaanse studies en adjunct-directeur van het Instituut voor Internationale Studies aan de Universtiteit van Californië in Berkeley. Van 2004 tot 2007 was hij voorzitter van de afdeling Afro-Amerikaanse studies. Voor zijn aanstelling bij Berkely in 1995 doceerde hij Geschiedenis en Sociologie aan de Universiteit van Massachusetts en aan de Britse universiteiten van Warwick en Leicester. Hij was gastonderzoeker aan de universiteiten van Bordeaux, Toulouse, het Braziliaanse Bahia en van het Zimbabwaanse Harare.