Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. T.B.H. Geijtenbeek is benoemd tot hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Immunologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Teunis Geijtenbeek, medewerker AMC, hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Immunologie
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. dr. T.B.H. Geijtenbeek (1969) is benoemd tot hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Immunologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Teunis Geijtenbeek is moleculair immunoloog met expertise in virale infecties. Hij bestudeert de moleculaire en cellulaire mechanismen die belangrijk zijn bij de inductie van aangeboren en adaptieve immuniteit tegen levensbedreigende pathogenen, waaronder HIV-1, Mycobacterium tuberculosis en schimmels. Met zijn onderzoek heeft Geijtenbeek onder meer aangetoond dat het immuunsysteem door hiv misbruikt wordt om de gastheer te infecteren. Hij bestudeert de mechanismen daarachter om nieuwe strategieën te ontwikkelen tegen hiv-infectie. Zijn onderzoek is eveneens van belang bij het ontstaan van allergieën en ontstekingsziekten waar dezelfde mechanismen een rol spelen. Het fundamentele onderzoek zal worden vertaald naar translationeel onderzoek met nieuwe therapieën als uiteindelijk doel.

Geijtenbeek is werkzaam als groepsleider van de onderzoeksgroep Host Defense aan het Center for Experimental and Molecular Medicine (CEMM) van het AMC. Hiervoor was hij werkzaam aan het UMC St Radboud in Nijmegen en het VUmc in Amsterdam. Geijtenbeek heeft vele publicaties op zijn naam staan in vaktijdschriften als Cell, Nature Immunology, Nature Medicine, Immunity, PNAS en Journal of Clinical Investigation. In februari 2010 ontving hij een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor zijn onderzoek Poortwachters strijden tegen hiv.