Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. O.R.C. Busch is benoemd tot hoogleraar Gastro-intestinale chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Olivier Busch, medewerker AMC, hoogleraar Gastro-intestinale chirurgie
Fotograaf: Jeroen Oerlemans
Dhr. dr. O.R.C. Busch (1962) is benoemd tot hoogleraar Gastro-intestinale chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Olivier Busch richt zich in zijn onderzoek op de chirurgie van de bovenste spijsweg, de slokdarm en de maag, en op hepato-pancreatico-biliarechirurgie (HPB-chirurgie), die lever- pancreas- en galwegchirurgie omvat. Hij bekijkt daarbij vooral de oncologische aspecten van tumoren van deze organen. Busch verwacht dat steeds meer tumoren voor operatie behandeld zullen worden met een combinatie van zowel chemo- als radiotherapie. Ook niet-maligne afwijkingen zoals alvleesklierontsteking en motiliteitsstoornissen van de slokdarm hebben zijn aandacht. Daarbij staan de functionele aspecten van deze chirurgie op de voorgrond.

Aangezien het vaak hoogcomplexe chirurgie betreft, is deze complicatie gevoelig en is een hoge kwaliteit van zorg vereist, zodat steeds meer van deze zorg in gespecialiseerde centra zal plaatsvinden. Tevens dient door een valide zorgregistratie deze kwaliteit gecontroleerd te worden. Het beter inzichtelijk maken van de uitkomst van zorg is een belangrijke doelstelling van Busch. Daarnaast richt hij zich op de modernisering van de specialistische vervolgopleiding waar hij als opleider chirurgie verantwoordelijk voor is. De doelstelling is hierbij een meer competentiegerichte opleiding met structurele feedbackmomenten te implementeren.

Busch is sinds 1999 werkzaam als staflid chirurgie aan het AMC. Hij is momenteel voorzitter van de landelijke werkgroep die de Richtlijn Pancreascarcinoom samenstelt. Als penningmeester en mede-oprichter van het Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) is Busch actief bezig om de uitkomst van zorg binnen de gezondheidszorg beter transparant te maken. Voorheen was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie (NVGIC) en maakte hij deel uit van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Busch heeft vele publicaties in (inter)nationale vaktijdschriften op zijn naam staan.