Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. V.M. Christoffels is benoemd tot hoogleraar Ontwikkelingsbiologie, in het bijzonder de moleculaire ontwikkelingsbiologie van het hart, aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Vincent Christoffels, medewerker AMC, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie
Fotograaf: Jeroen Oerlemans
Dhr. dr. V.M. Christoffels (1970) is benoemd tot hoogleraar Ontwikkelingsbiologie, in het bijzonder de moleculaire ontwikkelingsbiologie van het hart, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Vincent Christoffels is moleculair ontwikkelingsbioloog met expertise in de embryonale ontwikkeling van het hart van gewervelde dieren. Hij bestudeert op moleculair en cellulair niveau de processen die de ontwikkeling van de verschillende onderdelen van het hart sturen. Zijn onderzoek richt zich op de regulatie van plaats- en tijdgebonden genexpressie die er voor zorgt dat de verschillende gespecialiseerde hartcellen ontstaan, en die deze specialisatie ruimtelijk ordent om de onderdelen van het hart op de juiste plek aan te leggen. Met zijn onderzoek heeft Christoffels onder meer een transcriptiefactor geïdentificeerd die een bepalende rol speelt in de aanleg van de pacemakercellen en het prikkelgeleidingssysteem van het hart. Aangeboren hartafwijkingen en ritmestoornissen komen relatief vaak voor. Het begrijpen van het ontstaan en, uiteindelijk, het voorkomen of verhelpen van deze ontwikkelingsstoornissen zijn belangrijke thema's voor Christoffels.

Christoffels is werkzaam als groepsleider van de onderzoeksgroep Transcriptional Control of Cardiac Development in de afdeling Anatomie, Embryologie & Fysiologie en het Heart Failure Research Center aan het AMC. Hij deed bovendien een jaar post-doctoraal onderzoek aan de Universiteit van Cambridge. Christoffels publiceerde in diverse wetenschappelijke tijdschriften, zoals Circulation Research, Genes & Development, Molecular and Cellular Biology, en Nature.